Firefly (ревю)

Гледайки финалните надписи на Firefly, няма как да не останете безкрайно разочаровани. Десетина минути по-късно ще псувате и проклинате с пяна в уста, ръкомахайки бурно с ръце. Но това няма да е достатъчно, защото веднага си давате сметка, че Fox не заслужават нищо по-малко от обесване, разкъсване, бавно изгаряне, вадене на нокти с клещи, скопяване и изнасилване от стадо бизони. Едновременно. Но и това няма да ви стигне, сещайки се за малката светулка, която можеше да се превърне във феникс. Феникс, чиито крила никога не пламнаха.

Веднага обяснявам причината за душевните фекалии, които излях в горните редове. Става въпрос за Firefly, сериалът на Джос Уидън (създател на “Бъфи, убийцата на вампири”) , който имаше потенциал да се превърне в едно от най-добрите телевизионни шоута въобще, ако не и най-доброто. Сериалът, който беше брутално спрян от Fox (компанията под чиято шапка се финансираше) по средата на първи сезон след едва 14 епизода. Да им изсъхнат ръчичките дано. (и не само ръчичките – бел.озлобен редактор)

Историята се развива петстотин години напред в бъдещето, когато Земята е изоставена поради изсмукването на всичките й блага. Човечеството се е преместило да живее в нова система с огромно количество от колоритни планети и безкрайни хоризонти за изследване и просперитет. Но не всичко е толкова утопично, колкото изглежда. Из космоса свободни летят мародери, полдивели същества, извършвайки варварски набези и оставяйки огромни кръвопролития след себе си, те са повече зверове, отколкото хора. В центъра на системата се сформира Алианса, който налага деспотичен и строг режим над цялата човешка раса. Но не всички се примиряват. Група бунтовници, наричащи себе си Независимите се изправят срещу тиранията на Алианса, само за да бъдат тотално сразени в една последна и най-решаваща битка. До тук добре. Напълно средностатистически фантастична история.
Но изчакайте да видите какво ви очаква нататък…

Действието на сериала се развива няколко години след неуспешната война за независимост. Бившият бунтовник Малкълм Рейнълдс е контрабандист, който изкарва прехраната си от ден на ден с превоз на незаконни стоки и извършване на опасни мисии. Заедно с екипа си, той живее в една почти идеалистична контабадитска обстановка, кръстосвайки звездите със своя старомоден кораб Серенити, клас “Светулка” (от където и идва името на сериала). Но всичко се променя в мига, когато Мал решава да качи пътници на борда, за да покрие високите разходи по не съвсем доходния си начин на пребиваване. Всичко се обръща с краката нагоре, а приключенията на нашите герои, разполагащи със свобода на целия космос, тепърва предстоят.

Ах, героите… Невероятно пълнокръвни, истински и дълбоки персонажи. До един. Всеки от тях има собствена история, страхове и копнежи. Неизбежно е да се привържеш към тях, а и мъничко да ги обикнеш. Тук едва ли ще срещнете познати лица и известни актьори. Но въпреки това кастът е великолепен, като всеки един образ е изигран с майсторство, чувство и много, много любов. Всички успяват да създадат от героите си по една ярка индивидуалност, правейки я абсолютно уникална и различна.

Макар действащите лица да са огромна част от епоса Firefly, достойнства на сериала съвсем не свършват дотук. Важно е да се спомене абсолютно оригиналният за фантастичен сериал сетинг, който успява да съчетае в себе си едновременно фантастика и уестърн. Защото повечето планети из системата приличат на Дивия Запад, с всичките му причудливи местности, човешки взаимоотношения, дрехи, оръжия и дори обичаи, сякаш изскочили от романите на Карл Май. Е, вярно това един доста по-модерен Див Запад. Тук ги има зрелищните битки, престрелки с модерни револвери и карабини, космически преследвания и модерни технологии, характерни за всеки фантастичен сериал. Но всичко това е умело преплетено с една не дотам характерна среда. Културните заемки не спират до тук. В сериала успешно се преплитат ориенталски, азиатски, дори нео-нацистки нотки. Въобще, предлага ни се една изключително колоритна и пъстра култура, наниз от много други.

Всичко това успяда създаде причудлива и страхотна атмосфера, караща те да се потопиш в един напълно непознат и шантав свят, където непрекъснато ще намираш прилика с човешкото минало и настояще. За това усещане спомагат и страхотните декори и пейзажи, заснети из американските прерии. А всичко това се гарнира с нежната и неповторима музика, странна смесица между кънтри, джаз и рок, която обаче е винаги в подходящия момент, набиваща се в главата на зрителя и увеличаваща емоционалния заряд. Тук е и най-добрият оупънинг на телевизионен сериал, който някога съм чувал.
Във Firefly присъстват и всички онези добре познати ни моменти от всеки фантастичен сериал. Тук ги има космическите битки, разхождане със скафандри и свръхмодерни технологии, заснети пестеливо със зрелищни ефекти. И макар силата на сериала съвсем да не е в стереотипните фантастични елементи, те биха задоволили всеки фен на жанра.
Никъде не съм срещнал такова великолепно съчетание и сработване на екипа. Поне не и във фантастичен сериал. Да, включително и “Бойна Звезда Галактика”, който не успя да ме спечели с първите два сезона, които гледах.

Firfly има само един минус, който е толкова огромен, че за него думите не стигат – става въпрос именно за безумното му спиране по средата на първи сезон, поради неизвестни за нас причини. Жалко, изключително жалко, защото сериалът можеше да се превърне в най-доброто фантастично шоу в историята. Поне имаше такъв потенциал. За съжаление бизнесмените от Fox (имам лисича кожа пред камината – бел.още по-озлобен редактор) му дърпат шалтера, при все огромната фенска маса и изключително позитивните отзиви. И така ставаме свидетели едва на четиринадесет епизода, като всеки един разглежда отделна история и е сам за себе си, макар непрекъснато да се загатва елементи от епичната сюжетна линия и предстояща развръзка, която трябваше да видим в заплануваните няколко сезона… При все това, не всичко се оказва загубено. Няколко години по-късно се появява филм, който се води директно продължение и дава що-годе задоволителен край на историята, отговаряйки на повечето въпросителни. Филм, заснет единствено благодарение на феновете, техните отзиви, молби и огромни средства, събирани от ръка на ръка. Което само по себе си говори пределно ясно за качестветата на излезлите, едва 14 епизода и това, което будят в сърцето на феновете.
Завършвам тази статия с огорчение и бучка в гърлото, породени от това, че едва ли някога ще видя приключенията и съдбите на любимите си звездни каубои. И тук аналогията ми с едно не съвсем безизвестно аниме не е случайна, защото Firefly, без да плагиатства или копира, носи усещане, сравнимо единствено с Cowboy Bebop, само че от плът и кръв. А сериалът имаше шанс да се превърне в абсолютен шедьовър, каквото е горе споменатото аниме. Имаше и потенциала да се издигне на недостижими висоти. И щеше да успее, стига да не бяха откъснали крилцата му. Щеше…но не успя. Само защото завинаги смачкаха малката светулка, която беше на път да запали вечния огън на факела на научнофантастичните сериали…

Advertisements
Публикувано на Кино. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Firefly (ревю)

 1. 1 каза:

  гледаи и серенити ако все още не си го видял.

  • Dante каза:

   Гледал съм го : )
   Всъщност ревюто съм го писал преди повече от година, но чак сега го качвам за архивите.

 2. bgshades каза:

  Точно го бях позабравил и пак се разчопли старата рана … Гигантска издънка за Фокс, при толкова нискокачествени бози, които навъртяха по 3-4 сезона, зарязаха нещо наистина качествено …

 3. longanlon каза:

  по американските форуми се ширеше слуха, че са спрели сериала защото е бил прекалено либертариански, а сърце холивудско не трае нищо по-различно от „прогресивизъм“ както там викат на социализма – и идеята за добър герой, който е независим атом и сам задава правилата си е анатема…

 4. Dante каза:

  Смяятай….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s