Абсурдност на решенията

На 5-ти април, в сградата на УНСС, се проведе събрание на Съвета на рекорите. На заседанието присъсваха ректорите на реномираните ВУЗ-ове у нас. Едни от най-интелигентните  и ерудирани хора в страната. Темата на провелото се събрание беше една – Студентски град. След часове дискусии, мъдрите просветители достигнаха до няколко извода. Първо – чалгата трябва да се спре със закон. Второ – би било хубаво всички дискотеки да бъдат затворени. Трето – нужно е да се изгради система за видеонаблюдение, да се въведе активен вечерен час и да се повиши дисциплината на студентите.  И най-важното – необходимо е да се създаде ново студентско градче. В село Лозен.

Със закон да се забрани чалгата в дискотеките в Студентския град, тъй като поп-фолкът предполага гъделичкане на низките страсти, от които идват и алкохолните проблеми„. Това са думите, посрещнати с бурни овации, на ректорът на Музикалната академия в Пловдив проф. Милчо Василев. Вярно, че до Пловдив с влак се стига по-бързо, от колкото от нас до някои точки на София, но и  за мен е нов фактът, че вече и пловдивчански студенти местообитават Студентски град. Което е единственото обяснение за правото на проф. Василев да се изказва по софийските въпроси. Едно обаче знаем със сигурност – че няма абсолютно никакво право да забранява каквато и да е било музика, било то и чалгата. Аз също не съм фен на поп-фолкът. Но не е в силата на ректорите да лишават студентите от правото им на избор какво да харесват и обичат. А дори да се опитат, това е невъзможно и в разрез с всеки друг устав за правата на човека.  Да не говорим колко е безсмислено. Не чалгата е виновна за лошата дисциплина, пиянските изцепки, побоища и дори убийства в Студентски град. Защото всички знаем, че ако един човек е решил да се напие, той просто ще се напие, независимо от това дали слуша чалга, рок, хаос или ретро.  Не музиката поражда „низките страсти”, а манталитът. Абсурдността на изказването е толкова голяма, че по-скоро подхожда за сладка приказка на масата, отколкото за голямо събрание, идваща от устата на човек с титлата професор.

Излишно е да коментираме въпросът със затварянето на дискотеките. Това е напрактика невъзможно. Заведенията са напълно законни и регистрирани по уставите на България. Злоупотреби с алкохол и психотропни вещества се случват навсякъде. Независимо от града или квартала. Смешно е как след всеки инцидент в студентския кампус, независимо от това какъв е,  той се преекспонира до болка от медии, сякаш подобни случаи няма никъде другаде. В такива моменти пак се забравя, че не дискотеките, а самите хора са главните виновници.

В Съвета на ректорите се коментира и идеята за поставяне на камери за видеонаблюдение. Още една неефективна и безсмислена мярка. Като за начало поставането на наблюдателна система из целия квартал би изисквало огромни финанси, а самите камери по-скоро биха нарушили  личната свобода на студентите, отколкото да спрат някое престъпление. И тук никой от професорите не се сети,  вместо да ни вкарва в „1984”, да даде идеята за засилено полицейско присъствие, което със сигурност би имало по-ефективно действие.
И завършваме с най-основната тема на дискусия на Съвета – предложението за строеж на нов Студентски град в село Лозен. Огромен, скъпоструващ и напълно безсмислен проект. На още по-голямо разстояние от университетите, предизвикващо още по-голямо неудобство на студентите. Голяма част от блоковете в Студентски град са в критично състояние, а условията са повече от мизерни. Вместо да се дадат пари за ремонтирането на сегашната база, което ще излезе много по-евтино, всичко трябва да се започне отначало. Абсурдно и непрактично е да се строи  нещо ново, което вече го има.  Като причина за преместването на Студентски град в село Лозен, ректорите изтъкват отпуснатата дисциплина, чалгата, многото дискотеки, казина, злоупотребата с алкохол и нарткотици и лошите условия.

Дори прост студент не би се вързал на такива машинации и хвърляне на прах  в очите. Въпросът тогава  е защо въобще идеята е била предложена? Е, за да ви отговоря, ще си позволя да цитирам  инициаторът на идеята,  ректорът на Медицинския университет проф. Ваньо Митев – „Това е изключително успешен бизнес и много предприемачи биха вложили парите си в такава инвестиция, която гарантира 100 процента, че няма да има загуби.”  И да, причината за строенето на нов Студентски Град със сигурност ще бъде чалгата.
Нека обобщим. На най-важното събрание на ВУЗ-овете, където заседават най-умните  и най-ерудинарините хора в България се обсъдиха следните  казуси. Този за спирането на чалгата, което е абсолютно недопустимо, този за затварянето на дискотеките, което е абсолютно невъзможно, този за постовянето на система за видеонаблюдение, което е абсолютно неефективно и този за построяването на нов Студентски град, което е абсолютно ненужно. По въпроса Ваньо Митев се изказа „Това е много хубава мечта, а част от мечтите на хората са осъществими„.  Хубаво е от време на време да си се събират най-влиятелните ректори в страната, които трябва да решават наистина важни и належащи въпроси, за да си помечтаят заедно.
Ех, Абсурдистан, в тебе ний живеем…

Advertisements
Публикувано на Коментар. Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Абсурдност на решенията

 1. Plamena Krumova каза:

  Добре написано, хубаво си ги осмял, ама какво е решението тогава?

 2. Dante каза:

  То именно това е идеята – няма никакво решение. А Еми е сложила такова заглавие, защото бях в болницата и я помолих да го качи, докато е актуално. : )

 3. Plamena Krumova каза:

  Няма никакво решение? Т.е. ще се колим и бесим под съпровода на мазни чалгии за вечни времена?
  Идеята ми беше ти какво предлагаш да се направи.

  • Dante каза:

   Не знам. И не е моя работа. Затова и не съм се заел да коментирам какво трябва да се направи. Не претендирам и да знам какво трябва да се направи. Просто знам какво НЕ трябва да се направи и кога дадени решения са абсурдни и невъзможни за изпълненение.

 4. Аз смятам, че съществуването на чалгата е абсолютно недопустимо

  • Dante каза:

   Да, и аз мразя чалга, но никой не може да забрани на някого да избира какво да слуша : )

   • Да, но може да го ограничи във времето и пространството, така както се ограничава порното например, също може да го обложи с данък, приходът от който да отива в спонсориране на талантливи млади изпълнители в класическата музика и фоклора

 5. Marina каза:

  И да и не. Да за това, че не чалгата, а манталитетът и културата са отговорни за всички тези действия. Не, за това, че чалгата няма нищо общо, защото тя е резултат от този манталитет и липсата на култура. Не може да се забрани нещо и в повето случаи забраните водят дори до по – голям интерес. Но че може да се направи нещо, като например да има и друг избор на заведения и места за посещения, които предлагат някакъв вид култура, мисля, че може. Друг е въпросът, че те чисто финансово не носят големите печалби, които носи една чалготека (дискотеки отдавна няма).

  Въпросът е във възпитанието… А около нас то е чалгализирано (не само в „музикалния“ му смисъл).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s