Днес е петък 13-ти

friday-the-13th

Тази година Разпети петък се пада на 13-ти. Дата от календара, която мнозина смятат за фатална. Факт е, че на този ден много суеверни хора не се качват на кола и самолет, или дори не излизат от домовете си от страх за несполука. Петък 13-ти има минимум един път в година и най-много – три. Утре, обаче, денят е още по-специален. Точно на тази дата за първи път църквата път празнува Разпети петък. Интересно ми е какво правят в този случай хора, които хем са фаталисти за датата, хем са твърдо вярващи православни христяни. Парадоксална ситуация. Какво ли се питат?

„Сега, да си остана ли вкъщи за по-безопасно или да ходя да пълзя в църквата за щастие? Ще ми падне ли масата на главата или не? Това е въпросът.”

Откъде идва суеверието за петък 13-ти е питанка, която хората са си задавали и преди. Най-разпространена и вероятна е теорията за тамплиерите. Именно на този ден от календара, през октомври 1307 година, Филип IV Хубави, затънъл в дългове, с помощта на папа Климент V, слага край на целия тамплиерски орден. Причината е чисто политическа и се крие в това, че рицарите тамплиери са били едни от най-богатите хора в средновековието, прототип на съвременните банкери. Подложени на ужасни изтезания, те направили признания за ерес, содомия, човекоядство и множество други престъпления. Много от тях били изгорени на кладата. Както сами може да се досетите, това бил огромен шок за тогавашното общество. Предполага се, че именно след тази случка, разпространено от последователите на тамплиерите, идва суеверието за петък 13-ти.

Разбира се, има и други теории за произхода на лошата слава на тази дата, но те са чисто митологични. Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус, а в картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Интересно е проведеното изследване, което доказва, че през „черния петък”, макар по-малко хора да сядат зад волната, процентът на пътните инциденти е по-голям. Това едва ли се дължи на някакъв лош късмет, идваш от календарната дата. По-скоро този факт може да се обясни с т.нар. „самореализиращо се пророчество”. Това е социологически термин, който се използва за случаи, когато човек толкова много вярва, че нещо лошо ще се случи, че без да искат сам създават предпоставките това нещо наистина да се случи. Представете си какво става, когато милиони хора по цял свят отчаяно вярват, че през една определена дата, ще имат лош късмет.

Но независимо от теориите и предположенията, едно е факт – страхът от така наречената „фатална дата”, съществува и до днес. Милиони хора по цял свят предпочитат дори да не излизат от домовете си на този ден. В САЩ почти всички небостъргачи нямат 13-ти етаж. Много летища прескачат 13-тата писта, а в мнозина хотели не съществува стая 13.

Най-любопитен, обаче, е фактът, че дори във Форумула 1 няма болид с номер 13. Притеснението за лош късмет на този ден, е толкова голям, че е изчислено, че на този ден, само в САЩ, бизнесът губи около 1 милиард долара. Хората са толкова стресирани, че просто не отиват на работа, а голяма част от американците предпочитат да не се качват на превозни средства. На мен лично ми е любопитно, колко ще изгуби българският бизнес на този ден, като се има предвид, че утре хем е петък 13-ти, хем по стари църковни обичаии 3 дни преди Велик ден не се работи.

А на нас обикновените хора не ни остава друго освен да хвърлим малко сол зад гърба си, за да заслепим дявола; излизайки от дома си- да прекрачим прага с десния крак, както е според суеверието, а за финал – да се прекръстим с надеждата, че този петък 13 ще ни се размине.

Advertisements
Публикувано на Любопитно. Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Днес е петък 13-ти

 1. s.nedelcheva каза:

  когато говорим за числото 13, не трябва да почваме направо от средновековието (което е известно с повсеместното си невежество), а да коментираме природата на числата и да отдадем почит поне на Питагор. 13 е много силно в енергийно отношение число; събрани, неговите цифри дават Свещената Четворка – така че който няма поносимост за неговата енергия, по-добре да си кара по неговия си път. Познавам не малко хора, на които им върви на 13-ти.

 2. Dante каза:

  На мен също не ми е лош ден на 13-ти : )

 3. LeeAnn каза:

  Мен пък много ме весели „липсата“ на ред 13 в самолетите 🙂 или по-точно самозаблудата на хората 🙂

 4. GeSha Jedaq :) каза:

  Нема се плашите. Петък кат петък тураш ракията на масата и се зафаташ от рано (пък е и празник). К’вото има да става ще става без значение какъв ден е 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s