Всичко, което трябва да знаем за електронните четци

Всичко започва през не чак толкова далечната 2007-ма година. Тогава най-голямата онлайн книжарница в света – Amazon пуска своя първи прототип на продукта Kindle. Става въпрос за преносимо устройство за четене, което позволява стотици часове на работа с едно презареждане на батерията и свободно място за хиляди книги. Днес, пет години по-късно, т.нар e-books, са се превърнали в абсолютна мания на Запад и в Европа, а напоследък започнаха да навлизат и у нас. На пазара вече има десетки варианти от най-различни фирми, а с всеки месец електронните книги стават все по-съвършени и все по-евтини. Наскоро Amazon обявиха, че за 2011-та година броят на продадените книги в електронен вариант е по-голям от този на стандартния – хартиен.

Предимствата на електронните книги са много. Тези устройства предлагат един невероятно удобен алтернативен начин за четене. Последните поколения e-reader са все по-малки, тънки и леки. Повечето от тях се побират и в някой по-голям джоб на якето. Най-популярни напоследък са моделите с  тъч скрийн, което прави използването им още по-приятно и лесно. Почти всички видове електронни книги имат екран, който наподобява истинска хартия, а буквите са изписани като с мастило, затова визуално усещането много наподобява съвсем реална страница от обикновена книга. Екрана не излъчва никаква светлина и е така направен, че да не натоварва по абсолютно никакъв начин очите. Батерията на устройствата е много, много издръжлива и за 2-3 часа зареждане може да четете буквално месеци. А в паметта на всеки електронен четец има място за повече книги, отколкото всеки би могъл да прочете до края на живота си. Както сами може да се досетите – джаджите са специално направени, за да са максимално комфортни при четене във всякакви пози. Почти всички електронни книги от последно поколение разполагат с вградено устройство за безжичен интернет, както и с mp3 player. Wi-fi връзката ви дава възможност за моментален достъп до стотици сайтове за продажба на книги в електронен вариант. Така, на практика, за секунди може да се снабдите, с която си поискате книга, без да ви се налага да ходите до книжарница. Напоследък все повече подобни сайтове започнаха да се появяват и в България. От тях , с няколко клика, може да купите и книги на родния си език. Разбира се, заради липсата на разходи по печат, хартия и т.н, книгите в електронен вариант са по-евтини от хартиените си събратя. Освен това, в интернет има десетки сайтове, където може да се снабдите с десетки хиляди безплатни книги, които са с изтекъл срок на авторско право – на практика почти всички световни класики. Както сами виждате – предимствата на електронните четци са огромни.

Единствените минуси на тези устройства са чисто сантиментални. Много читатели (включително и аз) са по-консервативно и закостеняло настроени към този вид четене. Безспорно да имаш електронна книга ти предлага един много по-удобен, практичен и евтин начин за прочит. Но в този начин липсва тръпката от това да се разхождаш с часове по книжарниците, за да си избереш някоя интересна книга. Липсва тръпката в това да държиш книжното тяло в ръцете си, да разгръщаш страница по страница, да се любуваш на корицата, да усещаш приятната тежест в ръцете си. Липсват уникалните миризми на книги. Липсва възможността да си създаваш огромна колекция и  да се любуваш на лавиците, разположени из цялата къща. Да създадеш библиотека, с която да се гордееш до края на живота си. Защото започнеш ли да четеш само на електронен четец – цялата ти библиотека ще се побира на две SD карти.  Запалените книгомани знаят за какво говоря.

Но ако вие сте от онзи тип читатели, за които от значение е единствено съдържанието – то значи електронния четец е задължителна покупка. В България устройствата вървят на цена от около 350-400 лева. По-информираните, обаче, знаят, че с подобна джаджа може да се сдобие всеки за цена около 200 лева от чужбина. В цената влиза и доставката. Въпреки че не са много популярни в българските магазини, в интернет са най-известни и удачни два варианта – Nook (99$) и Kindle Touch (около 130$). Това са двата най-„прости” и разпространени модела. И най-добрите само за четене. И двата e-reader-a  разполагат  с тъч скрийн и са невероятно удобни за използване. Разликата е в детайлите и това до кой от двата модела ще се спрете зависи единствено от вас. Поръчката за България става от този сайт – http://www.edepot-bg.com/ и всичко излиза не повече от 220-230 лева. Същите модели се продават с 150 лева отгоре в родните магазини. Сами решете дали спестяването на двете седмици доставка, което е времето на чакане, си струват почти двойната цена.

Електронните четци навлизат все повече и повече в бита на средностатистическия читател. По-големия комфорт на четене и достъпните цени на електронните книги, ги правят предпочитан продукт. Само след няколко години почти всеки ще разполага с подобно устройство. Но дали тези електронни машини ще изместят изцяло старите хартиени книги? Или двата варианта ще съжителстват рамо да рамо и хората ще използват и двете алтернативи? Само времето ще покаже.

Advertisements
Публикувано на Литература и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Всичко, което трябва да знаем за електронните четци

 1. Радо каза:

  „Единствените минуси на тези устройства са чисто сантиментални“
  Да не забравяме че чисто физически добрите стари книги могат да оцелят и 5000 години – още се намират папируси с древни текстове, докато всяко електронно устройство е силно уязвимо. 🙂

 2. Пойнг каза:

  Здрасти. Като цяло си обхванал по-важните неща по темата, но имам забележки и ще ги посоча, за да не се заблуждават хората.

  Бъркаш понятията. Адресираш самото устройство като e-book, което вероятно идва от това, че на български някои погрешно го наричат електронна книга. E-book е самият електронен файл, който съдържа текста на произведението. E-reader е устройството, с което четеш такива файлове. Оттам следва, че електронна книга е файлът, а електронен четец на книги – джаджата.

  Доста мъгляво обясняваш технологията на дисплея – целият дисплей е повърхност, покрита със стотици микроскопични балончета, част от които се пълнят с мастилена течност и изпълняват функцията на пиксели, но разликата е, че докато пикселите са „светещи точки“ (неслучайно на LCD-тата им казват екрани с подсветка), балончетата са съвсем реални и се виждат само при външно осветяване. Ефектът е наистина като този от материална, а не светеща страница.

  Сайтовете на български, от които могат да се купят електронни книги са силно ограничени и с не особено преференциални цени. Преувеличаваш, когато използваш „стотици“ и „десетки“, както за броя на сайтовете от българското и чуждестранното интернет пространство, така и по отношение издръжливостта на батерията на устройствата. Това не е хубаво за блог, защото текстът ти звучи като тенденциозно описание на продукт в някой сайт, където качествата на продукта се завишават с цел заблуда. Оставяш впечатлението, че не си употребявал e-reader. Което говори, че или не можеш да информираш добре за това, с което си наясно, защото имаш още да тренираш в писането, или пишеш за неща, които само си прочел в мрежата. Ако не бъркам, някъде беше казал, че следващ журналистика. Журналист не се става точно така, освен ако не си се запътил към жълтата преса, където реализацията не че е лоша, но…

  Иначе интересен блог и ще го следя от време на време. Поздрави!

 3. Dante каза:

  Не бъркам понятията, но „електронна книга“ у нас се приема за синоним на „електронен четец“, което и за мен е странно, но е факт. В първия абзац e-book съм го използвал в буквалния му смисъл. Защото и електронните четци, и електронните книги са хит в чужбина. А съм използвал и двете понятия, за да не става повторение.
  За екрана си напълно прав, но просто не видях смисъл да обяснявам на обикновения читател как точно работи технологията – такива сведения има навсякъде по интернет. Мисля, че важното е ефекта, а именно, че екрана създава впечатление на истинска хартия.
  А в интернет буквално има десетки български и предимно чуждестранни сайтове, където можеш да намериш хиляди безплатни и платени книги, така че не виждам преувеличението. Батерията на Kindle Touch и Nook издържа около 2 месеца, така че тук също не виждам къде съм сбъркал. Странно е, че съм оставил впечатление, че завишавам качествата на продукта с цел заблуда, тъй като аз лично не съм фен на електронните четци и такъв не използвам. Но по никакъв начин не виждам как това би ми попречило да напиша подобна статия. Първо – много пъти съм държал, разглеждал и чел от електронни четци – я от приятели, които имат, я по магазините. Второ – имам много познати, които активно четат на e-reader и най-подробно са ми разказвали, обяснявали и отговаряли на въпросите за тези джаджи. Трето – чел съм ужасно много по темата, най-малкото, защото сега ще купувам такъв четец и искам да съм максимално информиран. Не знам защо това трябва да се води „жълта журналистика“, след като всичко, което съм казал в статията е истина и достоверни факти. Наистина може да има някоя и друга техническа грешка, но едва ли е толкова фатална, че жестоко да заблуди някого.
  Важно е да се разбере към кого е адресирана статията, а именно към хора, които въобще не са запознати с тези устройства или пък искат да си купят такова, но не са достатъчно информирани. А не към хора като теб, които очевидно използват активно такова устройство.
  Иначе благодаря за мнението и критиката. : )

  • Пойнг каза:

   Няма да те карам да ми изреждаш десетките български сайтове за електронни книги, защото надали има дори десет функционални такива : )

   Батерията на Kindle, Kobo, Sony, Nook, Pocketbook, Prestigio и т.н. варира, но е некоректно издръжливостта и да се измерва в часове. При включено устройство, батерията не се хаби – това се случва само при раздвижване на мастилото по дисплея, тоест при прелистване или ровичкане в менютата. Така се получава, че в sleep mode, ако не го закачаш, четецът ти може да стои включен наистина месеци наред. Възможно е, разбира се, промени в температурата да се отразят на батерията и тя да спадне много по-бързо (представи си изненадата ми, когато една сутрин през зимата го бях заредила и зарязала в студената стая, а вечерта като се прибрах, той се беше изключил), но основното е, че поради това тя се измерва в брой прелиствания. Amazon наистина обявяват, че техния Kindle Touch издържа месец, но под линия е, че това става с максимум един час четене на ден, което са средно 200 прелиствания (поради малко количество текст на екрана). Ако все пак държиш да го определяме времево – дори в най-добрите случаи, това са не повече от 50-60 часа : )

   За финал – може да си пратиш текста на webcafe и да внесеш малко ред там, защото наскоро бяха публикували една доста глупава и подвеждаща статия за електронните четци.

 4. Dante каза:

  Това, че издържат само 50-60 часа не го знаех. Моито познати също ми рекламираха, че издържал с месеци, както и да е. А аз имах предвид, че има десетки сайтове български И чуждестранни. Те българските са 3-4-5, макар че в Читанка, ако ти се пиратства си има почти всичко. Иначе наскоро бях попаднал в някакъв английски сайт, където имаше около 30 000 безплатни легални заглавия. Но както и да е. Аз не съм фен на четците, защото си обичам олд скуул начина на четене, но имам намерение да вземам такова устройство на близък човек, затова напоследък доста се информирах по повода. Макар че съм наясно, че и аз някой ден ще си купя такова нещо. Написах материала просто да дам някаква най-основна представа на хората, които не се запознати. Без да претендирам за нищо. : )
  п.п
  То във webcafe са най-големите разбирачи и професионалисти, какво ще ги занимавам с моята персона, хаха….

 5. Pingback: Всичко, което трябва да знаем за електронните четци « u will find the way

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s