Google Earth събра семейството след 25 години

Часът е 6 сутринта. Тресе ме инсомнията и затова  реших да поспамя блога си и да ви предоставя три материала. Една не чак толкова актуална рецензия за „Вещерът“, новина за бъдещия проект на Камерън и тази наистина любопитна история. Ридайте. 

През 1986 г. година в Индия се случва нещо нелепо. Младо момче, заедно с по-големия си брат, пътува с влак. По стечения на обстоятелствата, обаче, двамата братя биват разделени на една гара. Днес, 25 години по-късно, малкото момче, вече пораснало, успява да намери семейството си… благодарение на Google Еarth. За нас, българите, тази история може да звучи нереалистична, но нека не забравяме, че Индия е държава с население над 1 милиард и с територия в пъти по-голяма от тази на нашата държава.

След като губи брат си, тогава 5 годишният, Саро Брайрли слиза на гарата на един от най-големите индийски градове – Калкута. Той спи и живее по улиците на огромния мегаполис, докато не е намерен от социалните служби и приет в сиропиталище. Не след дълго е избран за осиновяване и заживява с приемното си семейство в Австралия.

Години по-късно, вече порасналия Брайрли, започва да търси семейството си чрез Google Earth. Проблемът е, че той не помни името на родното си селище. А на огромната територия на Индия има стотици хиляди подобни селца. Затова съобразителния Саро изчислява средната скорост на влака и продължителността на пътуване, която от помни, от родното си място до Калкута. След тези сметки той стеснява радиуса на търсене с територията на не повече от 1200 километра от големия град. Следва 4 години активно търсене и разглеждане на сателитните снимки на Google Earth.
Един ден Саро идентифицира познат пейзаж край селището Кандуа, намиращо се на територията на Мадхия Прадеш. Той познава един водопад ,на който си е играел като дете.

Три седмици по-късно, Брайрли заявява, че никога няма да забрави откъде е и пътува за Индия. Така, след 25 години, порасналото вече момче се събира със семейството си. Там той се вижда с 40 годишния си брат Калу, таксиметров шофьор и 60- годишната му майка. По ирония на съдбата се оказва, че най-възрастния брат, с когото Саро е пътувал с влака преди четвърт век, е намерен мъртъв по време на железопътен инцидент. Семейството му е от бедни и прости хорица. Те се радват, че Шару (каквото е индийското му име) е станал заможен и образован човек, благодарение на приемните си родители от Австралия. Комуникацията им обаче е затруднена. Хинди е сложен език, в който трябва да владееш езика на жестовете, за да можеш да го говориш правилно. Въпреки това Саро Брайрли е щастлив, че след дълги години е намерил своите истински родители и мисли да ги посещава в Индия поне веднъж на година.

По ирония на съдбата се оказва, че загубването на гарата в Калкута се оказва най-хубавото нещо, което се е случвало в живота на Саро Брайрли. Това го предпазва от инцидента, в който загива брат му и го прави преуспял, образован и интелигентен човек, израснал при най-добри условия. Нещо, което със сигурност нямаше да се случи, ако беше останал да живее при бедното си селско семейство.

Текстът е публикуван и в сайт Три 5 девет.

Advertisements
Публикувано на Любопитно. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Google Earth събра семейството след 25 години

  1. bobi каза:

    много иронии на съдбата,много нещо….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s