В Италия горят картини в знак на простест

_59715609_59715606

Директорът на един от арт музеите в Неапол, Антонио Манфреди, започна да гори публично картини и други произведения на изкуството. Не, не е нито полудял, нито се е здраво напушил. Причината е една – намаляване на държавния бюджет и тотално безхаберие от страна на италианското правителство за развитието на изкуството в страната.

Огромните дългове на Италия, които доведоха до оставката на Силвио Берлускони миналата година са причина за настоящото положение. След заминаването на Берлускони новото правителство е било натоварено с трудната задача да въведе голям пакет от крупни мерки и строги икономически реформи. Всички държавни арт институции са били много засегнати от финансовите затруднения на страната. А се предполага, че положението тепърва ще става все по-зле, заради пресъхващите пари, отпускани от държавни субсидии и благотворителни дарения.

Една от водещите галерии за съвременно изкуство в Италия, Maxxi Museum, заяви, че през 2011 бюджетът й е бил скастрен с 43%. А по-рано тази година ЮНЕСКО разкритикуваха липсата на поддръжка в Помпей. Град с огромно историческо и архитектурно значение за Италия, оставен почти на произвола на съдбата. Редица сгради на древния град са напълно или частично сринати. След поредица възгласи на недоволство министър-председателя Марио Монти беше принуден да обяви 105 милиона евро проект за реконструкция на руините. Стотици други музеи станаха жертва на все по-оскъдния италиански бюджет. Това доведе страната до поредица протести в защита на изкуството сред арт средищата.

Господин Антонио Манфреди се заканва от сега нататък да гори по 3 картини на седмица в знак на протеста си, който той самият нарича „Изкуството война”. Първата картина, която изгоря във вторник беше на френския художник Северин Бургиньон, защитник и участник в италианските протести срещу скастрянето на бюджета. Художници от цяла Европа подкрепиха протеста на своя колега.

Дори в Уелс скулптора Джон Браун подпали една от своите творби в знак на съпричастност. Той казва, че изгарянето е символичен знак за протест срещу това как Световната криза се отразява на изкуството като цяло.

Ето как реагират в една от най-богатите държави в Европа, при все голямата й задлъжнялост. Държава, която се гордее с една от най-богатите култури и където са живеели и живеят едни от най-големите творци във всеки аспект на изкуството. Веднага щом се почувстват ощетени арт средите се вдигат на протести , докато не постигнат своето. А самият народ защитава своето културно наследство и подкрепя културното си бъдеще.

Интересно ми е как тези хора биха реагирали ако видеха какво е положението в България, една от най-бедните държави в Европа, въпреки почти нулевата й задлъжнялост. Държава в която целият бюджет за изкуство изобщо е по-малък от сумата, която италианското правителство дава само за един от археологическите си обекти. Държава, където названието „съвременно изкуство” е непознато и където правителството слива варненската опера и театър в една обща институция с гръмкото пост-комунистическо названия ТеМеПеЦе. Какво ли биха изгорили тези хора в знак на протест, ако се намираха в нашето положение?

п.п
Писал съм текста за сайта Три 5 девет. Не е много свързан с тематиката на блога, но ми направи впечатление какво правят хората в чужбина, за да защитят културата си и какво правим ние, за да защитим нашата…

Advertisements
Публикувано на Коментар. Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to В Италия горят картини в знак на простест

 1. longanlon каза:

  хех, директора на музея вместо да се надява на държавната хранилка, да си спомни как са създавани тия велики произведения на изкуството в италия – че всички те са били поръчвани от меценати, а не са били държавна поръчка.

  никой не трябва да бъде задължаван да плаща с данъците си за изкуство – подкрепата за изкуствата е доброволна и пари за музеите и картините трябва да се събират от дарения

 2. Dante каза:

  Прав си, но идеята ми е КАК реагират хората и как се бонтуват за НАЙ-малкото, дори да нямат такова право. А в нашата държава управляващите се ГАВРЯТ с цялата ни култура и никаква съответна реакция. И не говоря наизуст, защото съм участвал в театъра и когато ставаха едни брутални свинщини във Варна, ходих на протест….където се събрахме 10-20 души все свързани с театъра. Дори имаше един циганин, който носеше плакат „Цигани се вдигат в знак на протест за културата. До къде стигнахте?“. Бях потресен.

 3. Радо каза:

  Как бе – в София строят Лувъра 🙂

 4. longanlon каза:

  и музей на модерното изкуство…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s