Играта на Ендър – превю

enders-game

„Играта на Ендър” е фантастична книга на уважавания писател Орсън Скот Кард. Романът е носител на Хюго и Небюла – двете най-престижни награди за фентъзи и фантастиката. Догодина, на 1 ноември, предстои премиерата на филма по едноименния бестселър.

Действието на романа се развива в бъдещото на Земята, където планетата вече два пъти е нападана от по-развита цивилизация и се е спасявала от пълно унищожаване с чист късмет. Третата, и може би, финална атака е единствено въпрос на време. Затова човечеството решава този път да е подготвено. В книгата се разказва за малкия, но изключително гениален Андрю Уигин, наричан още Ендър. Той е приет едва на 6- годишна възраст във Военното училище на космическия флот, за да бъде обучен , чрез военни игри и симулации,да се превърне в командир на обединителния флот и спасител на човечеството.

В учебното заведение са събрани най-интелигентните деца на Земята. Макар все още малолетни, те имат повече интелект и разум от повечето възрастни. В специализираното училище тези деца се учат да бъдат най-добрите стратези и войници в галактиката. Обучават се чрез специални игри и симулации. Бият се в арени с нулева гравитация, участват в различни турнири и разиграват симулации на космически битки. Книгата е много повече от „детски роман”. Това е книга, в която се разглеждат чисто човешките взаимоотношения – израстването, моралните избори, силата на мисълта, самотата и пътят до изграждането на личността.

Идеята за филм по „Играта на Ендър” съществува от години и идва лично от Орсън Скот Кард, на когото никога не му е липсвало самочувствие. Макар до сега да са правени няколко опита за екранизация, всички са се „увенчали” с неуспех. След 10 години опити, вече е ясно, че филмът по „Играта на Ендър” ще види бял свят именно на 1.11.2013-та.


Режисьорът на филмовата адаптация е Гавин Худ („X-мен: Началото), а сценария е на Роберто Очи („Стар Трек”). В ролята на Ендър влиза Ейса Бътърфилд (момчето от хита „Хюго”), който ще си партнира с големи имена като Харисън Форд, Бен Кингсли и много други.

На лице имаме гениална и всепризната история с милиони фенове по цял свят. Добър каст и голям бюджет. Но за съжаление, не особено авторитетен режисьор. Дали филмът ще бъде добър, колкото книгата и ще стане абсолютен хит? Или ще бъде поредната захаросана фантастика за деца? Предстои да видим. Но едно е сигурно. Не успее ли да адаптира правилно една от най-добрите и смислени фантастични книги, писани някога, името на Гавин Худ ще бъде белязано завинаги.

п.п
Публикувал съм статията и ТУК 

Advertisements
Публикувано на Кино. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Играта на Ендър – превю

  1. Tigermaster каза:

    По едно време режисьор щеше да е Волфганг Петерсън, бтв. Иначе аз този проект го бях напълно отписал, понеже за него знам от едно седем-осем години…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s