Doctor Who – моят любим сериал

Искам предварително да спомена, че този текст е от време ОНО. Точно като Дейвид Тенант предаваше щафетата на Мат Смит. Така че не критикувайте много, много съдържанието. Тук по един инфантилен и  жизнерадостно-надъхан начин съм разказал впечатленията си за най-любимия си сериал. Предпочитам да го прочетете по начина, който съм писал преди 2 години, от колкото да пиша наново някой сух, аналитичен и по-„професионален“ начин. Променил съм и съм добавил някое и друго изречение, но като цяло нищо ново. Истинските фенове на Doctor Who знаят за какво става въпрос. : )

Преди много, много години, в далечното кралство Великобритания, се пръква един сериал, който преобръща научната фантастика с краката на горе. Годината е 1963, а на бял свят се появява най-дълго излъчваното фантастично шоу в историята. Още тогава бабите и дядовците ни са седели, приковали погледи в огромните си черно-бели кутии, следейки с интерес приключенията на мистериозния времеви пътешественик, борещ се с картонени кутии, полиетиленови чудовища и стереопорени роботи. Преди седем години, след 16- годишно прекъсване (последният епизод на 26-ти сезон от оригиналните серии се излъчва през 1989г. ), сагата за Докторът се завръща, придобила нови сили и съвременна визия, предизвиквайки масова истерия в островичани и покорявайки сърцата ни.

Доктор Кой?

Мистериозен пътник във времето и пространството, наричащ себе си “Докторът”, той е последният от всемогъщата и почти божествена раса на Властелините на Времето. Единственият оцелял от най-колосалната война в алтернативната Вселена, където бива изтребан народа му, но не и преди да победи, Докторът кръстосва времето и пространството със своя ТАРДИС (Времево И Относително Измерение В Космоса) , представляващ синя полицейска кабина от 50-те. Гениален, могъщ, с извратено чувство за хумор, откачалка, детектив, веселяк и страховит противник, редовно спасяващ светове, а от време на време и Вселената, Докторът се превръща в един от най-култовите герои в историята на фантастиката. Той е винаги сам и винаги с някого. Господарят на времето никога не пътува самостоятелно, във всеки сезон той взима със себе си по една спътничка, попаднала на (не)подходящото мястото и , по воля на съдбата, срещнала се с него. Всяка една от тях е  уникална съвременна жена със сложни семейни и човешки взаимоотношения, която бива въвлечена в най-вълнуващите приключения във Вселената. А това променя живота им. Завинаги.

Характерно за сериала е редовното сменяне (през няколко сезона) на актьорите изпълняващи главната роля, хитро обяснено с така нареченото “регенериране”, при което Докторът буквално се трансформира в друго тяло, но запазвайки спомените си и повечето черти на характера си. Това дава известна доза разнообразие и свежест, защото всеки нов Доктор е уникален сам по себе си, същевременно оставайки същия култов персонаж, в когото вече сте влюбени. До момента той е изигран от десет актьори, а в последните сезони се появи 11-тата му регенерация.

Пръв, за новите епизоди, щафетата поема Кристофър Екълстън, който завинаги ще остане в сърцата на феновете със заразителната си усмивка, начина по който казваше “Фантастично!” и страхотното си излъчване. За съжаление, той се задържа само един сезон, а на негово място идва титаничният шотландец Дейвид Тенант, един от водещите театрални актьори във Великобритания. Много бързо той се превръща във всеобщ любимец. Уникалната му игра, начинът му на говорене(най-вече онова негово “Брилянтно!”), енергичността му, мимиките и израженията му, огромният емоционален заряд, който носи и успява да предаде на зрителя, не ви оставя никаква друга възможност, освен една – да го обикнете. Именно Тенант става икона за сериала и завинаги ще бъде помнен с брилянтната игра, която направи в четирите сезона на участието си. След титаничната игра на Тенант огромна част от феновете бяха скептично настроени към новия Доктор – Мат Смит. Най-младият актьор, играл някога Доктора. Е, след вече два сезона със Смит едва ли има почитател на сериала, който да отрече безспорните качества на новия актьор. Уникална откачалка и веселяк, който изиграва перфектно всяка своя мимика и реплика. На мен лично ми дойде като свежа доза разнообразие и след като почти година и половина не бях гледал Doctor Who, именно Смит ми възвърна отново тоталната мания по британската продукция.

Забравете всичко, което сте гледали до сега, изтрийте представите си за научнофантастичните сериали. Doctor Who няма нищо общо с каквото и да е било в жанра. Това е едно абсолютно удивително и уникално шоу, чиято концепция гарантира едно – пълна веселба. Всички сме свикнали да гледаме гигантски модерни кораби със свръх светлинни двигатели и огромни пултове за управление, за чието сработване са необходими десетки членове екипаж. Не и тук. ТАРДИС представлява една полицейска кабина, която от вътре е в пъти по-голяма, но изглеждащ така понеже камуфлажната система се е развалила и Докторът не желаел да я поправя, защото така му харесвало. Единственото, което е необходимо за управлението на псевдокосмическия кораб са две ръчки, няколко ритника и един-два удара с чукче по арматурата. И воала, вече се намирате отвъд въображението и фантазиите си. Вселената е ваша. За две секунди изминавате милярди светлинни години, билиони години в миналото и бъдещето. А Докторът умее да се възползва от това, пътувайки в пространството и времето, без граници, без ограничения, от началото (сътворението) до края ( смъртта ) на Вселената. А на къде ще потеглите вие?
В този сериал никога няма да ви стане скучно или еднообразно. Всеки епизод е индивидуален и следващ собствен история, което не прави сюжета плосък или плитък – напротив, обагря го. На фона на колосалната история за Господарят на времето текат, буквално, десетки макро сюжета, развиващи се на различни планети, алтернативни светове и епохи, които се представят във всяка една серия. Пътувайки в пространството и времето, Докторът винаги се озовава там,  където приключенията го зоват.

В рамките на шест сезона, той посещава такова число планети и епохи, с каквото никой познат фантастичен свят не може да се похвали. А всеки епизод сякаш е различен жанр – фентъзи, фантастика, антиутопия, пародия, сатира, комедия…и списъкът не свършва до тук. Незнайно как, но Докторът винаги се намира в епицентъра на събитията. Бори се с огромни метални роботи, дошли от алтернативна Земя, за да покорят Вселената, среща се с могъщи извънземни, неспособни да изпитват други чувства, освен омраза и силно приличащи на зли тостери, сражава се с върколак, спасявайки кралица Виктория, разхожда се из двора на френски крал от ренесансовата епоха, преминавайки ту в двореца му, ту в космически кораб, телепортирайки се през една камина, озовава се в Лондон по време на бомбардировка през Втората Световна, опитвайки се да намери лек за мистериозна болест и се крие в своя ТАРДИС от армията на Атила. Попада на планета библиотека, управлявана от изкуствен интелект дете, където се съхраняват всички книги издавани в познатия свят, оказва се в капан на планета, която виси на черна дупка, разглежда викторианска Англия, наблюдава унищожението и сътворението на Земята, блъска се в Титаник и гледа изригването на Везувий, което по неволя на съдбата сам причинява. Изправя се срещу расата на сенките, която живее в мрака и се храни с плът, среща се с плачещите ангели, които когато биват видени се превръщат в каменни статуи, а само за едно мигване приближават до вас, за да ви запратят в миналото и дори попада в затвора на Сатаната, побеждавайки зверския облик на Дявола. А единствените му оръжия са една отверка, празен лист хартия и гениален ум. Докторът се среща с Агата Кристи, за да разгадае мистериозното й изчезване, в което се оказва замесен, изживява буйно приключение с кралица Виктория, лови духове заедно с Чарлз Дикенс и се запознава със самият Шекспир, който със силата на словото побеждава раса от древни вещици. Как ви звучи всичко това? Много странно, интересно и впечатляващо, нали? Ха! Почакайте да видите сериала. Това нищо не е, само съвсем мъничка част от голямото нещо, което представлява епоса Doctor Who. От този сериал фантазията и въображението извират отвсякъде, ще се срещнете с непознати раси, ще посетите чудни планети, ще се запознаете със съвсем реални исторически личности, ще станете свидетели на известни събития от миналото, ще разгледате десетки алтернативни бъдеща, а дори няма да усетите кога сте се разплакали от прекалено много емоция. И всичко това е създадено с изключителна грация и красота. Пейзажите и местата, които спират дъха в сериала са толкова много, че често ще забравяте, че това не е високобюджетен касов филм.
Веселбата е гарантирана, а на въображението е дадена абсолютна свобода.

Doctor Who е една колосална приказка, в която има от всичко по много – епичност, любов, интрига, екшън, ефекти, красиви пейзажи, фентъзи, модерна визия, фантастика, емоционалност, хумор, сериозност, патос, оригиналност, сатира, пародия, екзистенциални проблеми, най-обикновени човешки неволи и абсолютно култови герои. Едно е сигурно – никога няма да спрете с пуленето и чуденето как, за бога, е възможно този сериал едновременно да бъде толкова колосален и толкова простичък, толкова магичен и толкова реалистичен, толкова хумористичен и толкова сериозен, толкова фантастичен и толкова човешки.

Брилянтно!

Advertisements
Публикувано на Кино. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s