Пътуване по тръба – транспортът на бъдещето

untitled

Ако трябваше да сравнявам темпото на развитие на технологията, то би било със скоростна кутия. Ако преди няколко хиляди години човечеството е било на първа скорост, преди няколко стотин на втора или трета, а по време на Втората световна война на четвърта, то днес сме на поне седма. Само след няколко години се предполага, че ще можем да използваме най-новата и бърза идея за превоз, а именно – пътуването с тръба. Ако преди сто години пътят Варна-София се е вземал за няколко дни, днес го вземаме за няколко часа, то благодарение на тази иновативна технология утре бихме могли да изминем това разстояние за…две минути.

Идеята за предвижване с вакуумни тръби принадлежи на изобретателя Дарил Остър от американския щат Флорида. Той е собственик на компанията Evacuated Tube Transport Technologies ( сайтът, в който може да прочетете подробна информация – http://www.et3.com/ett.asp). Технологията, която ETT разработва в момента е само на ниво теория, но се предполага, че рано или късно проекта ще бъде реализиран.

Самата реализация е изключително трудна и скъпа, но не и невъзможна. Между двете точки на пътуване първо трябва да се прокара голяма тръба, а във вътрешността й е нужно да се постигне пълен вакуум. По тази тръба буквално ще летят херметически затворени капсули, които ще се движат благодарение на магнитни възглавници. Така съпротивлението на капсулите ще бъде сведено до нула, а за движението няма да е нужно каквото и да е било гориво. На практика, освен за построяване и поддръжка, други разходи няма да са нужни. Ако се реализира идеята, това ще бъде най-евтиното и абсолютно екологично и незамърсяващо природата пътуване въобще. И най-бързото.

Самото съоръжение ще представлява две тръби една над друга – по една за всяка посока. Подобно на метро композициите, тръбите ще могат да бъдат монтирани както под земята, така и дори във въздуха.Това позволява да се правят по няколко съоръжения за един и същ маршрут. Ако системата се развие е възможно да се обособят кръстовища, от които капсулите да се пренасочват към различни точки.

В началото капсулите ще се движат със „скромната” скорост от 600 километра, но с напредване и разучаване на технологията се предполага, че тази скорост ще дорасте до фантастичните 6500 km/h. Това ще позволи изминаването на разстоянието Варна-София (8 часа с влак) да се изминава за не повече от 2 минути. А маршрутът Ню Йорк – Пекин – за 2 часа.

За съжаление, за постигането на перфектната система за пътуване е необходимо огромно финансиране и много време. Докато не се разработи технологията има огромни рискове за самите пасажери, а прокопаването и построяването на хиляди километри вакуумни тръби е скъп процес. Но интерес вече има. И то от две от най-големите икономически държави в света – Китай и Корея. Договорът между Корея и ETT е сключен още през 2009 години и включва сделка за разработката на такъв тунел, благодарение, на който ще се достига скорост от 700 километра.

Макар идеята да не хрумва за първи път на Дарил Остин, той е първият, който се възприема на сериозно и наистина предприема действия за реализирането на проекта. Компанията ETT смята, че съвременната технология вече е на достатъчно голямо ниво, за да се осъществи този мащабен проект. Така че всичко вече зависи от това колко държави и частни предприятия ще рискуват да дадат милиарди за тази почти утопична идея за транспорт. Предстои да видим, но мисля, че тепърва ще чуваме името на Дарил Остин и неговата смела кампания.

п.п
Текстът съм публикувал и ТУК 

Advertisements
Публикувано на Любопитно. Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Пътуване по тръба – транспортът на бъдещето

 1. svetoslav1980 каза:

  Супер яко, не бях чувал за този вид транспорт. Доколкото разбирам ще трябва да се пътува с кислородни маски щом е във вакуум.

  • Dante каза:

   Не. Самите тръби ще бъдат в идеален вакуум. Пътниците ще се возят в специални „капсули“. Предполагам, че те ще си имат запаси от въздух и ще се диша свободно. Виж, дори съм сложил картинки, за да стане по-ясно. : )

   • svetoslav1980 каза:

    Верно, то като се замисля липсата на кислород във вакуум май не е единствения отрицателен ефект на вакуума в/у човек попаднал вътре, ако е директно изложен.

 2. М каза:

  Хората какво мислят да строят, а ние в София се радваме, че ще имаме
  метро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s