24 трилиона долара летят около Слънцето

rock

Запознайте се с астероида Амон 3554. Широк около 1600 метра, той е един от най-малките М-клас астероиди, откривани някога. Амон щеше продължи да обикаля в орбитата на Слънцето, непознат и необезпокояван за вечни времена. Освен ако астероидната минна компания „Планетарни ресурси” нямаше свои собствени планове за него. Компанията, подкрепяна от огромните корпорации Microsoft и Google, както и от влиятелни хора като Джеймс Кмерън и Рос Перо Джуниър, реши този вторник в Сиатъл да разчлени скалите на астероида Амон.

Защо ли? Причината се крие в малкия и пренебрежим факт, че Амон 3554 представлява най-голямото познато находище за платината или така нареченото – бяло злато. Един от най-скъпите и редки метали на планетата. Едва няколко стотин тона от него се произвеждат ежегодно на Земята.

Осем. Трилиона. Долара. Това е сумата, с която професорът по планетарни науки Джон С. Луис оценява платината, съдържаща се в скалите на астероида Амон. Но това не е всичко. Освен платина, скромната кометка съдържа в себе си и желязо за още 8 трилиона долара плюс още 8 трилиона долара във формата на кобалт.

Не е зле за непретенциозен астероид, а? Някакви си 24 трилиона долара. Или иначе казано в цифри – 24,000,000,000,000. Сума, по-голяма от външния дълг на Америка, сума способна да изхранва година (или години?) цялото население на Земята. Сума, с която можеш да си купиш няколко десетки държави. Барабар с хората в тях. Лично един от основателите на компанията „Планетарни ресурси” потрива доволно ръчички и се изказва „Там горе има 20 трилиона долара, които чакат да бъдат осребрени”.

А Амон 3554 е един от малкото астероиди, които са били подложени на сериозен химически анализ. Както сами може да се досетите, в небето, такива като него има много. Друг пример за това е астероидът 1986 DA, който съдържа в масата си 100 000 тона платина и още 10 000 тона злато. Близо 9000 подобни астероида са открити близо до Земята засега. А според учените това е около 1% от бройката астероиди, които ни обикалят, но все още не са открити.

„Планетарни ресурси” дава милиони долари за изследвания на подобни „камънаци”. А скоро ще започне и да прави специални роботоризирани космически кораби, за да може извличането на металите от различни астероиди да потръгне с пълна пара. Това, разбира се, ще струва милиарди долари вложения. Но на фона на трилионите, първоначално дадените суми , бледнеят.

За да стане най-богатата компания в света „Планетарни ресурси” трябва да пробие само един камък. А може да си избира от много. В момента Apple е най-ценната компания в света, която има пазарна капитализация от 500 милиарда долара. За да достигне ресурсите на Ейпъл, „Планетарни ресурси” трябва да извлече само 1/40 от ценните метали, съдържащи се в астероида Амон.

Разбира се, има уловка. Стоварят ли изведнъж стотици хиляди тонове ценен метал на пазара просто няма да има кой да го купува. А и изведнъж съответните метали вече няма да са нито толкова редки, нито толкова скъпи. Но както сами може да се досетите, дори металите да се стоварват малко по малко, за да не предизвикат трясък в цените, печалбите на „Планетарни ресурси” ще бъдат огромни.

Освен злато и платина, обаче, някои астероиди съдържат в себе си нещо много по-ценно – неизчерпаеми количества от вода в замръзнало състояние. На тази инвестиция ще се гледа в много по-дългосрочен план. Като за начало водата ще направи възможно колонизирането на космоса, освен това се предполага, че ледниковите астероиди могат да се превърнат в перфектното ракетно гориво – такова от водород и кислород. След няколко стотин години ледът в Космоса може да бъде следващата петролна индустрия.

На този етап всичко може да звучи като научна фантастика. Но рано или късно на човечеството ще му се наложи да се махне от тази планета, за да колонизира дълбокия Космос. А тогава ще са нужни всички налични ресурси и материали. Макар компанията „Планетарни ресурси” в момента да ламти за злато и трилиони долари, с които може да се превърне в най-влиятелната икономика в света, ще дойде един момент, когато парите няма да означават нищо. Тогава човечеството ще погледне нагоре и ще разбере, че буквално несметните богатства на астероидите не се крият под формата на абсолютно безполезни метали, служещи единствено за задоволяване на човешката суета.

п.п

Публикувал съм статията и ТУК

 

Advertisements
Публикувано на Любопитно. Запазване в отметки на връзката.

One Response to 24 трилиона долара летят около Слънцето

  1. Хората няма да напуснат Земята – никога!!! Нашата прекрасна планета е живо същество изпълнено с гигантски заряди от енергия. Да, вероятно хора от Земята ще заселят други планети … всъщност Луната от доста време се обитава от хора, макар и само във военни бази под повърхността и. Съгласен съм и с твърдението, че скоро ще дойде краят на парите … даже твърде скоро, неочаквано за някои. Надявам се хомо сапиенс скоро да се събуди и да си спомни, защо е на тази планета!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s