HBO адаптират сериал по Нийл Геймън, Дисни правят филм

untitled2

Нийл Геймън се превърна в един от най-популярните и обичани съвременни писатели. И то не само сред феновете на фентъзи жанра. Заслужено, книгите на гениалния англичанин се нареждат в библиотеките (и SD картите) на милиони хора по света. Разбираемо предстои филмиране на част от най-добрите му произведения. След абсолютния шедьовър на анимационното кино Coralain, съвсем скоро ще видим на екрана един сериал и един филм по книгите на Геймън. Става въпрос за „Американски богове” и „Книга за гробището” .

Дръжте се фенове, защото продукцията на „Американски богове” ще правят не кои да е, HBO. Точно така, телевизията, която изкарва епизодите на може би най-нашумелия сериал излизал някога – Game of Thrones. И това не е всичко. Oт HBO се заканват сериала да бъде техният най-успешен. За тази цел телевизията си партнира с продуцентската компанията на Том Ханкс – Playtone Предвиждат се 6 сезона по около 10 серии, като всеки сезон ще разполага с бюджет около 35-40 милиона. В сериала ще има много компютърни анимации и ефекти, за да постигне впечатляваща визия. Лично продуцента на адаптация казва „Ще има повече ефекти, отколкото някога са виждани в историята на телевизията.”

„Американски богове” е фентъзи роман, който обаче няма нищо общо с Game of thrones. Действието се развива в наши дни, а героите са богове от всички краища на планетата. Главната идея на романа е, че всички богове, в които хората са вярвали някога са истински. И тяхната сила зависи от това колко истински и колко много хора вярват в тях. Както сами се досещате всички стари божествени пантеони вече са почти безсилни. Те приличат на хора и почти не могат да използват предишните си сили. Затова богове от скандинавската, египетската, гръцката, индуската и много други религии се събират в Америка да проведат една последна война. Война срещу новите, всемогъщи божества на човечеството – телевизията, цигарите, алкохола, автомобилите, интернет. В романа главни герои са божества като Локи и Один, Ра, Зевс и славянския Чернобог. Макар и отслабени, те не са безпомощни и битката ще е безмилостна.

Странно е, че HBO и Том Ханкс са се спрели точно на „Американски богове” с цел да правят един от най-успешните сериали в историята. Макар че книгата е великолепна и абсолютен шедьовър в съвременната проза, тя няма обема на многотомния фентъзи епос „ Песен за огън и лед”. Книжката на Геймън представлява роман от няколко стотин страници, в който дори няма кой знае какво действие. „Американски богове” по-скоро набляга на атмосферата, страхотните идеи и изящния стил на автора, от колкото на сюжета. Което ме навежда на мисълта, че бъдещият сериал ще използва оригиналния роман само, за да взаимства света, героите, атмосферата и идеите на писателя, а историята ще бъде променена и разширена.

Всички знаем за уникалното качество на Нийл Геймън да пише малки романи от 300-400 страници, в които създава светове, по които спокойно могат да се напишат още няколко тома. Явно от HBO са решили да се възползват това качество на автора и да разширят до неузнаваемост вселената на „Американски богове”. А до колкото познаваме самия Нийл Геймън, предполагам, че сценарият и разширената история ще бъдат написани лично от него. Нека не забравяме, че и преди се изживявал в ролята на сценарист. Миналата година един от най-успешните епизоди на новия Doctor Who, беше заснет именно по негов сценарий. Премиерата на първия епизод на „Американски богове” ще бъде през 2013.

След супер успешната продукция за малки и големи Coralain, логично предстои и филмирането на другата „детска” книжка на Нийл Геймън – „Книга за гробището”. Челите я знаят защо поставям „детска” в скобички. Книгата е печелила най-престижната награда във фентъзито – Хюго и разказва историята на Никой Оуенс, който от бебе заживява в гробището, спасявайки се от убиеца на родителите си. Никой е отгледан от стотиците призраци на гробището и интересния персонаж – вампира Сайлъс. Те го предпазват от убеца Джак, който работи за една от най-опасните световни организации. Филмът ще е продуциран от „Дисни”, а режисьор ще е гениалният Хенри Селик, автор на два от най-успешните анимирани филми в историята на киното – „Кошмар преди Коледа” и „Коралайн”.

Това са страхотни новини за феновете на Нийл Геймън, а и не само. Това е автор, които заслужава всички негови произведения да бъдат филмирани. Автор, който създава във въображението си оригинални идеи и живи персонажи. Бъдат ли интерпретирани правилно на големия и малки екран тези идеи – едно е сигурно – ще бъдем зрители на шедьоври.

Advertisements
Публикувано на Кино. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to HBO адаптират сериал по Нийл Геймън, Дисни правят филм

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s