Много готина джаджа – зарядно с вода

Не знам защо, но тази джаджа наистина ме впечатли. Нещо, което с удоволствие бих си купил, ако имах излишни пари.

untitled

Преди около 2 седмици на българския пазар се появи едно доста интересно устройство наречено PowerTrekk. Или иначе казано – първото по рода си в света зарядно с вода. Въпреки „скромната” си европейска цена от 390 лева, иновативната технология предлага полезната възможност да зареждаш телефона си, където си поискаш и когато си поискаш. При това екологично чисто и без дори да ти се налага да имаш контакт на близо.

PowerTrekk се нуждае едва от една супена лъжица вода, за да произведе достатъчно енергия, която да даде около 10 часа живот на батерията на телефона. Това се получава, благодарение на относително новата химична субстанция – натриев силицид, от която при взаимодействието с вода, се отделя водород. Новото устройство работи с всякакъв вид технология, която разполага с USB порт. Било то смартфон, GPS или фотоапарат.

Произведен в Швейцария, PowerTrekk за момента се предлага в едва седем държави, включително и България. Устройството е съзададено специално за хора, които имат нужда от непрекъснато зареждане на своите джаджи, но нямат моментен достъп до каквато и да е била електрическа мрежа. Зеленото зарядно е изключително полезен уред за дълъг път или продължителна почивка сред природата. Единственото, от което се нуждаете е съвсем малко количество вода, независимо от това каква е тя – от чешмата, морска или дори таква от канафката, стига да не е твърде мръсна.

Разбира се, освен от вода, от време на време трябва да се сменят и специалните шайби, пълни с натриев силицид, които са необходими за реакцията. След изхабяването им, те се продават в комплект по три и вървят по 2 евро на бройка. Освен тях, за всеки случай, PowerTrekk е обурудван със слот за портативни батерии, които също могат да се използват като източник на енергия за зареждане.

Самите горивни клетки образуват напълно безопасен и контролиран химически процес, а единственото, което се отделя от него е малко пара. Това е изключително добра новина за еколозите, защото PowerTrekk е технология, която не замърсява природата по никакъв начин. На всичкото отгоре зарядното е много по-добро от другия алтернативен начин за добиване на „зелена” енергия – слънчевите панели. Като за начало, Power Trekk може да работи по всяко време, независимо от атмосферните и климатични условия. На всичкото отгоре енергията, която водното зарядно образува е в пъти по-голяма от тази, която може да създаде същото по големина слънчево зарядно. А технологията е много по-евтина и практична.

На практика, като изключим високата, за момента, цена, PowerTrekk е перфектното зарядно устройство за любителите на дългите излети в природата, еколозите и хората, които непрекъснато са в движение. А и не само. Устройство, което тепърва ще се разпространява по света и у нас и ще намира все по-широко приложение в бита ни. Практично, удобно, полезно, зелено и надеждно, водното зарядно устройство е новативна технология, която напрактика няма минуси. А на всичкото отгоре изглежда добре.

п.п

Публикувал съм материалчето и ТУК

Advertisements
Публикувано на Любопитно. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Много готина джаджа – зарядно с вода

 1. Радо каза:

  Ако си постоянно в движение по изгодно е да ползваш динамо за 5 лева което върши същата работа 🙂

  Иначе е много авангардна технология, жалко само че само 2.5 W а максималната му мощност което го прави безмислено за всичко освен батерии на телефони.

  • Dante каза:

   Предполагам, че занапред ще се развива. И силно се надявам де.
   А иначе как си представяш да заредиш един телефон на максимум с динамо? :Д

 2. Радо каза:

  Ами по същия начин като горното устройство – има си акумулаторна батерия която бива зареждана от динамо/слънчева батерия/водород преминаващ през мембрана/химичен процес и т.н.
  бтв има жироскопни динамота които могат да стоят като бижута на ръката ти или крака ти и генерират ток при всяко движение.
  Има и пиезокристални генератори които като се свие или разшири кристала генерират ток – те също са много популярни , има и генератори с пелтие елементи която при нагряване и охлаждане генерира ток.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s