Биологически сме устроени да говорим за себе си и да се „зарибяваме“ по Facebook

Живеем във време, в което личната информация не струва нищо. В ерата на масовата глобализация, дигиталните самоличности и социалните мрежи, достъпа до личните данни на почти всеки човек е на два клика разстояние. Забелязали ли сте колко много разкрива за себе си съвременният интернет потребител в най-различни сайтове и мрежи? Напишете името си в Гугъл и ще разберете за какво говоря. А представете си какво става, ако някой специално се порови за информация за вас, в разните публични регистри, форуми и социални сайтове.

Всеки, който редовно поддържа профила си във Фейсбук и Туитър, предоставя на показ огромна част от личния си живот – снимки, случки, лични мисли и преживявания, приятели и интимни връзки…нищо не е тайна днес. И да, ние сами сме си виновни за това. Ние и никой друг. Защото съвременният човек обожава да говори за себе си. И учените разбраха защо.

В наскоро проведено изследване на Харвардския университет, учени проведоха редица от експерименти, за да се прецени колко много обичат да говорят хората за себе си и защо. Изследователите сканирали мозъците на хора, които разкривали информация за себе си или отговаряли на лични въпроси. Резултатите от различните тестове говорели единодушно – човешкият мозък сам дава биохимически знаци за саморазкриване и споделяне на лична информация. Чисто физиологично, човешкото същество, е така устроено, че да обича да говори за себе си.

Ние прекарваме над 40 процента от време си за разговори, говорейки за себе си. През по-голяма част от останалото време, пък, слушаме как другите говорят за себе си. След специален експеримент, когато, споделяйки лична информация хора, били подложени на магнитен резонанс, учените разбраха къде се крие причината на този „феномен”. Говоренето за себе си води до активирането на определени зони в мозъка. Същите зони, които се ангажират, когато се храним и правим секс. Говоренето за други хора не активира тези вериги. Следователно споделянето на лична информация е равносилно на удовлетворението, което изпитваме по време на секс. Е, вече разбрах къде се крие причината да сме толкова, толкова пристрастени по Фейсбук…

В проучване, в което изследователите предлагали малка сума пари за отговаряне на въпроси за себе си или другите, хората били склонни да се откажат от 20% от печалбата си, за да говорят за себе си. Когато пък можели свободно да избират въпросите си, през 2/3 от времето споделяли информация за самите себе си. Още пък по голям дял от печалбата си са били склонни да загубят изследваните, ако знаели, че други хора ги слушат. Човешкият мозък бил така устроен, че обожавал да знае, че други слушат, докато говорим за себе си.

Това обяснява много неща. Но въпреки че учените от Харвард ви дават достатъчно добро оправдание, за да споделяте лична информация и да говорите непрекъснато за себе си, замислете се следващият път преди да качите нова снимка или да си смените статуса във Фейсбук. Замислете се дали искате целият интернет да знае всичко за вас.

Признаците по които разбираме, че сме пристрастени по Facebook

Изследователи от Норвегия са направили едно от поредните проучвания по въпроса. Учените са идентифицирали шест признака по които да разберем кога сме попрекалили с манията си по Facebook.

За да научим нивото си на „зарибеност” е необходимо да решим специален тест. Тестът има шест основни критерия и всеки един се оценява, от решаващия го, със следните скали: „Много рядко”, „Рядко”, „Понякога”, „Често” и „Много често”.

Ето ги и самите признаци:

Прекарвате много време в мислене и плануване за Facebook.
Изпитвате желание да използвате Facebook все по-често.
Използвате Facebook, за да забравите личните си проблеми.
Опитали сте да ограничите времето, прекарвано във Facebook, но без успех.
Ставате неспокойни, ако ви е забранено да използвате Facebook.
Използвате Facebook толкова често, че това се отразява негативно на вашата работа/учене.

Ако сте отговорили на повечето въпроси с „Често” или „Много често”, имам лоши новини за вас. Но, спокойно, не сте сами, успокояват ни норвежките учени. Милиони са пристрастени по Facebook.

Според Сесил Андърсън, която е ръководител на изследването, използването на Facebook се увеличава все по-бързо, а с него и броят на пристрастените. Нейният екип изнася доклад за синдрома на зарибяването по социалната мрежа, където се разглеждат най-ясните закономерности.

Според норвежкия екип по-често младите хора са склонни да злоупотребяват с Facebook. Също така хората, които са по-загрижени, социално несигурни и притеснени, са най-уязвимите жертви на интернет наркотика. За тях е по-лесно да комуникират по социалната мрежа, от колкото лице в лице. Същевременно хората, които са по-организирани и амбициозни не са изложени на висок риск. Те просто използват Фейсбук, като неизменна част от работата си.

Интересно е, че жените са по-честите злоупотребители на социалната мрежа, но не се добавя защо. Според автора причината се дължи на wi-fi връзките, с които вече разполага почти всяко домакинство, позволяващи достъпа на интернет, дори в кухнята.

Изследването е направено на базата на 423 студенти – 227 жени и 196 мъже. Което пък, може би, е друго обяснение за резултатите, показващи, че жените и младите хора злоупотребяват повече с Фейсбук…

Каквото и да си говорим, днес Facebook е неизменна част от нашия живот. Със своите хубави и лоши черти. От една страна, реално, все повече тийнейджъри се пристрастяват по социалната мрежа, с цел ежеминутно да спамят, пишат коментари, разказват целия си живот и качват снимки, които по-добре да не бяха споделяли с нас. От друга страна, обаче, Facebook е едно от най-големите удобства на съвременния интернет свят. Това е сайт, в който всеки може да намери нещо за себе си. Една огромна информативна агенция. Новини, събития, организация на мероприятия, игри, интересна информация и какво ли още не. В Социалната мрежа има всичко. Въпросът е за какво ти трябва и за какво влизаш в нея. Тя е нож с две остриета. Може да е нещо много деградивно и същевременно нещо много полезно. Зависи изцяло от нас.

Тази статия стана прекалено дълга, а аз отдавна не съм си проверявал Facebook-а…

п.п

Статията съм публикувал и в сайт TРИ5ДЕВЕТ

Advertisements
Публикувано на Любопитно. Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Биологически сме устроени да говорим за себе си и да се „зарибяваме“ по Facebook

 1. atanasarsov каза:

  Хубава статия. Съгласен съм с теб. Факт е , че ако в един миг ни лишат от социалните мрежи ще настъпи масова депресия, съпроводена от неизбежен хаос. 🙂

 2. yellowkitten каза:

  Май се оказва, че отново съм извън всякакви норми..
  Не ползвам ФБ, в Г плюс играя само игри, в туитъра почти нищо не пиша 😀
  ей, май все пак казах повече от нужното за себе си..
  Айде, стига толкова 😀

 3. viktor каза:

  Да, последните редове са най-често срещаното оправдания на хората да си държат ФБ. Това е кьорфишек. ФБ няма нищо, което да не е било измислиено като удобство преди него. Просто човекоподобните обичаме да сме част от нещо общо и голямо, както и да си имаме собствено поле за изява, избива на комплекси и тн.

  Аз си изтрих ФБ… И не виждам с какво ми се е променил живота. Нито съм по-малко осведомен, информиран или можещ.

 4. korrabg каза:

  Много добра статия! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s