Интернет пиратството – за или против?

Знам, че напоследък малко съм занемарил блога и нямам оправдание за това. Просто нещо съм зациклил на две книги, които не мога да прочета, затова и ви занимавам с някакви рандъм неща, които пиша по други сайтове. Надявам се да са ви интересни. Ще гледам скоро да пусна някое книжно ревю. : )

pirati

Цял свят се бори срещу пиратството, германците го слагат на власт. „Германската пиратска партия”, която се бори за свободно използване на интернет и политическа прозрачност е влязла в парламента на Северен Рейн – Вестфалия. Най-населената област в Германия. Партията е спечелила почти 8% от гласовете, което я изравнява до едни от най-големите и утвърдени политически сили в страната.

Това беше голям шок за управляващите сили, които до последно отказваха да приемат, че такова нещо е въобще способно да се случи. Предполага се, че постепенно „пиратите” ще достигнат и до управленчески позиции на федерално ниво. Най-вече сега, когато, партията държи почти 9% от гласовете в Берлин, за чиято важност и сами можете да се досетите.

Най-забавното е, че докато големите партии потъват, „пиратите”, като на шега жънат все по-големи успехи и то с жалките финанси, които разполагат. Бюджетът им за рекламна кампания е около 150 000 долара, което в сравнение с милионите на големите е жълти стотинки. Но явно това не пречи на непокорните и социални младежи да гласуват за своята партия. Партия, която се бори за това, което искат и за това, което най-много ги вълнува – прозрачност, свобода, право на избор и спиране на преследването на пиратството.

Интернет пиратството е последното поколение престъпност. Кражба на интелектуална собственост. Нещо, с което десетки полицейски организации се борят из цял свят. Но до колко всъщност е вредно пиратството? Замислете се с какво количество филми, музика, игри, програми и какво ли още не ни залива интернет пространството ежедневно. Абсолютно невъзможно е да си купим всичко, което искаме да изпробваме.

Истината е, че пиратството, всъщност е една система за отсяване, изработена от нас, обикновените потребители. За отсяване на наистина качественото от плявата. Защото съотношението е 1:10 в полза на боклуците. Но когато един продукт е наистина качествен, добър и уникален…е, малко са хората, които не биха си го купили. И точно затова т.нар „пиратство” е най-могъщият инструмент, с който ние, потребителите разполагаме. Именно заради това явление производителите се стараят да ни предложат все по уникални, добри и качествени продукт. Защото в противен случай – просто ще си го изтеглим, а след време – изтрием.

Съвременните компании и творци трябва да се стремят към едно – да създадат нещо, което да накара целевата аудитория да си купи този продукт. Защото си заслужава. Когато една книга, филм, албум или игра са наистина качествени, иновативни, направени със страст, а не само за пари, то си личи. И нищо не може да спре добре направеният продукт да бъде добре продаван продукт. Най-малко пиратството. Напротив, разпространението в интернет е една от най-големите реклами, които може да съществуват.

Ще дам пример с един експеримент на големия британски писател Нийл Геймън. Преди време той пуснал за месеци своята книга „Американски богове” безплатно в интернет. Книгата била изтеглена няколко десетки хиляди пъти. За тези изтеглени копия Геймън не взел и един лев. След края на „експеримента” продажбите на Американски богове се увеличили с 300%.

Именно за това се бори политическата партия на „пиратите”. За свободно използване на интернет и правото на избор. И защото в Германия има млади хора, които знаят какво искат и как да го постигнат – партията ще възтържествува. Стискам им палци.

Advertisements
Публикувано на Коментар. Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Интернет пиратството – за или против?

 1. IPOLITAN каза:

  Много добре.
  E , WordPress.com е уж свободно място ама не е. И те взеха да играят по пръчката на компаниите с многото пари. Факта, че от няколко часа IPOLITAN – World of entertainment –
  http://ipolitan.wordpress.com вече не съществува е пряко доказателство. 🙂

 2. Радо каза:

  „Но когато един продукт е наистина качествен, добър и уникален…е, малко са хората, които не биха си го купили“
  Всъщност много са хората които НЕ си го купуват и в резултат много качествени творци са фалирали. Геймън не е удачен пример защото писането на литература не изисква никаква инвестиция – нито техника нито наемни работници а зависи само от неговата заплата с което всичко му е на плюс дори да си прави реклама. Когато правиш обаче игра със заеми за 20 милиона долара и не си я купят поне два милиона човека студиото просто фалирва без значение колко ги хвалят хората изтеглили си играта и не си я купили защото всички знаят (тм) че пари се дават само за високорекламирани поредици като Call of Duty и FIFA.
  При факта че практически всяка игра има или двучасово демо или свободна версия с ограничени функции чисто лицемерие я някой да твърди че тества и отсява.

 3. Tigermaster каза:

  Струва ми се, че разликата между пиратстване на музика, филми, книги и софтуер е твърде огромна поради доста причини, затова не би трябвало да се поставят на едно ниво.

  По отношение на литературата Геймън е много удачен пример. В крайна сметка в своята област в момента е един от най-тачените английски автори. Още по-удачен пример е Паолу Коелю, който направи същото. А всички знаем колко е популярен и продаван.

  По отношение на игрите – и като цяло на софтуера – положението е доста по-различно. Не знам колко пъти трябва една игра да си върне бюджета, за да излезе на печалба, а и фактът, че за разлика от почти всичко друго, което се пиратства, разлика между оригиналния и пиратския продукт в общия случай няма, си казва думата.

 4. Радо каза:

  E да – книгата няма как да изпиратстваш на хартия в крайна сметка, а и като има концерт или 3д кино да речем няма как да го изпиратстваш и те оттам печелят съответните индустрии 🙂 На писателите нищо не им струва да си правят реклама – те така или иначе вече са си избили хонорара особено като става за по-старите им книги.

 5. korrabg каза:

  А за филмите какво ще кажете?
  В момента поддържам фен сайт на анимационния сериал „Легенда за Кора“. Той излиза съвсем легално ца гледане в сайта на Никелодеон – телевизията, която го продуцира и излъчва. Само че в България оттам не може да се гледа – пускате си клипчето, изчаквате търпеливо рекламите и ви излиза надпис, че от нашата държава не може. Права.
  В такива случаи Пиратския залив (и оттам Замундата) стават единствен вариант.
  А хора като Tigermaster правят чудесни субтитри. 🙂
  Да продължим извън частния случай – колко ви струва да си купите един филм? Ако не е стар – около 25-29 лева DVD-то. Колко са българските заплати да ви питам ли? Няма смисъл, знаете си. :)) Да не говорим, че ако филмът е по-стар и не е някакъв тотален блокбастър като STAR WARS, просто няма да можете да го откриете в магазините, защото ще е отдавна изчерпан.
  Данте е прав: пиратството Е реклама. Няма да отида на кино или да си купя DVD-та с всички новоизлизащи филми. Ще отида на кино на определени филми, които са ми направили впечатление (с мегаяки трейлъри или с книга/комикс/анимация/стар филм, по който са правени), другите ще си ги дръпна от нета. Оригинално DVD ще си купя само на филм, който наистина ми е харесал… обикновено изгледан в нета.
  Всъщност аз подкрепям пиратството не само на филми, а и по принцип, но реших това да засегна в момента – така и така отперих прекалено дълъг коментар. :))

  • Dante каза:

   Много добър коментар, напълно съм съгласен с теб.
   Ще използвам да те попитам – напоследък все повече слушам за „Легендата за Кора“.
   За какво точно става въпрос, заслужава ли си наистина и за каква възрастова аудитория е насочено?

   • Tigermaster каза:

    „Легенда за Кора“ си заслужава адски много. Продължение е на хитовия сериал от близкото минало „Avatar: The Last Airbender“. Добре е да имаш това предвид, ако решиш да го гледаш. Не е задължително да познаваш предишния сериал, историята е самостоятелна, но се срещат препратки.
    „Аватар“ се води ориентиран към по-малки деца, но това не попречи на мен, двайсет и петгодишен, брат ми – на 22 и родителите ми – съответно на 51 и 52 години – да гледаме по десет епизода дневно около коледните празници. Причината – това е може би най-доброто телевизионно фентъзи изобщо. Идеята да се използват движения от източните бойни изкуства, за да се контролират природните елемни, е развита адски добре. Сетингът е страшно богат и подробно разгледан, между образите всеки зрител ще си хареса нещо. Когато трябва да бъде сериалът сериозен, е МНОГО сериозен, а предвид факта, че се разглеждат някои доста нетипични за детски сериал теми – примерно геноцид над цял един народ – това е доволно често. Въпреки това хумор има винаги. Не знам как да го обясня, ама… Харесваш фентъзи, а един сезон на този сериал ще ти отнеме макс два дена, ако му отделиш, така че го изгледай. Почти сто процента съм сигурен, че ще ти хареса.
    миналия век.

   • Tigermaster каза:

    Що се отнася до „Легенда за Кора“ – действието се развива 70 години напред в бъдещето, в Града на Републиката – който мяза на Шанхай от началото на миналия век. Този път имаме един съвсем различен аватар, съвсем различни герои и нови теми. Сериалът е ориентиран към малко по-големи деца, а концентрираният мрак в някои сцени може да изкара акъла дори на възрастен. Този път имаме гражданска война, класови разделения, потисничество, политически интриги и злодей психопат, когото, обаче, много зрители напълно подкрепят в това, което върши – и има защо, макар на мен действията му да не ми харесват изобщо. Препоръчвам го. Не виждам как може човек да не го хареса.

 6. БГ каза:

  да жевее интернет пиратството всичко на шано е блага купено ли е не се яде !!!

 7. pikidici каза:

  Съгласен съм. Някой го наричат ‘крадене’ -аз пък смятам, че това си е нещо нормално. Дали ще го купиш или не си е твое решение.

  Големите компании често се държат прекалено нагло. Точно поради тази причина хората ще кракват и търсят product keys 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s