Умните хора заспиват по-късно

insomnia

Нашето поколение страда от един синдром, с който родителите ни никога няма да се примерят – обърнатия режим на спане. На колко от нас, младите хора, ни се е случвало да седим по сред нощите да чатим с приятели, да играем игри, да гледаме филми или обикновено – да купонясваме до зори. И изведнъж се усещаме, че вече ни е абсолютно невъзможно да станем преди 12 и да си легнем преди 2. Е, скъпи нощни бухали, имам добри новини за вас. Забравете това, което са ни говорили и втълпявали родителите за това колко е вреден и глупав този наш режим, защото психолозите го доказаха – хората, които си лягат по-късно са по-интелигентни.

Според учените има два типа хора – нощни птици и сутрешни чучулиги. За първите нощта е най-ползотворното и вдъхновяващо време, а пък вторите виреят само на слънце. Това всички го знаем. Но психолозите откриха нещо доста любопитно – разликата между двата режима може да бъде нивото на интелект.

Почти всички организми в природата има дневен режим на дейност. Така нареченият циркаден ритъм, сред бозайниците, е строго определен от самия вид. Едно животно е изключително зависимо от своя биологичен часовник и ако е създадено, за да бъде активно през деня – много рядко ще го видите през нощта. При хората обаче не е така.

Човекът има уникалната способност съзнателно да сменя своя биологичен часовник, според собствения си ритъм на живот. Или иначе казано – при нас циркадният ритъм не е изцяло въпрос на генетика. Хората сами могат да си изберат кога да лягат и кога да стават.

Чисто биологически човекът е устроени да бъде активен през деня. Това се дължи предимно на това, че използваме основно очите си за навигация и за разлика от някои видове, не можем да виждаме през нощта. Друга причина е, че още от най-дълбока древност предците ни са били изложени на големи рискове през нощта, защото тогава е имало много повече нощни хищници. Много интересно е, че според огромната Енциклопедия на световните култури, където има каталози по антропология от всички човешки култури, никъде в старите писмени извори, не се споменават нощни дейности. Единственото, което нашите предци са правили през нощта…това е сексът.

В днешно време, обаче, когато изкуствената светлина за нас е абсолютна даденост, а други хищници, освен някои видове травестити, убийци, изнасилвачи и крадци, по улиците не се срещат, ние свободно можем да си нагласяме режима както си искаме. Психолозите и генетиците наричат това еволюция. Ако преди хората са се съобразявали изцяло от това кога ще изгрее и залезе слънцето, то днес, за нощните птици, няма никакви граници. Човекът е най-приспособимото същество на тази планета, единствено и само благодарение на своя интелект. Именно заради тази способност за приспособяване, се предполага, че е по-вероятно, по-интелигентните индивиди да седят до късно, от колкото по-малко интелигентните.

Тези догадки се доказват от едно изследване на голяма „представителна” извадка на млади американци. Редици демографски и социални фактори показват, че по-интелигентните деца си лягат по-късно от по-глупавите си събратя. Деца с коефициент на интелигентност около 75 (много тъпи) си легат средно около 23:41, а такива с коефициент 125, отиват в леглото, средно, около 00:30 часа.

Мена ако питате, обаче, ще ви кажа, че циркадния режим на съвременния младеж в момента зависи до голяма степен от това дали играе Diablo 3. Което ми напомня, че съм спал 4 часа тази нощ, а на вън е едно такова усойно и задушно. Време е да си полегна.

edit:

За невярващите слагам диаграми на изследванията. Информацията ми е от сайт за психология.

п.п

Публикувал съм статията и в TRI5DEVET

Advertisements
Публикувано на Любопитно. Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Умните хора заспиват по-късно

 1. ггг каза:

  Не мисля че има нещо общо с интелект и т.н, по-скоро синтетичните добавки в манджата са крайно токсични за епифизата и бъгват ритъма на мелатонина, има ред изследвания по темата. Дали за идиотчета, дето играят по цяла нощ Диабло и чатят, или за генийчета с висок успех в европейските университети си говорим – едно и също е. Няма да е от интелекта. От друга страна всяко лапе, минало на определен хранителен режим изведнъж забравя за проблема със заспиването (данни на СЗО).

 2. живордар каза:

  Нищо такова не са откривали психолозите, къде го видя това, по жълтите списания ли… дай линкове.

  • Dante каза:

   Това са някакви теории, както сам се досещаш. Едва ли е истина, но ми се стори интересно, а и аргументите не са лоши.
   Проучването не се сещам къде го прочетох, но информацията я намерих след като видях този факт в една страница у Facebook и после потърсих в Google. Беше си сайт за психология ; )

 3. живодар каза:

  Спекулации по темата – колкото искаш, сериозна информация – твърде малко… Аз съм специалист в тази област и от години има такива „данни“, само дето никой така и не разбра от къде са.

  • Dante каза:

   Чел съм в http://www.psychologytoday.com

   Нали се сещаш, че това не е сериозен психологически блог? Просто прочетох статията и ми се стори интересно. Специално първата част не виждам нещо неистинно. Всичко си е точно така и теорията е, ако не вярна, то интересна.

   • живодар каза:

    Това е сайт от категорията на bnews и tialoto.bg, чети от другаде по-добре. Само да ти кажа, че сериозните източници са платени.

 4. живодар каза:

  Е, интересно е много ясно, всичко е интересно.

 5. живодар каза:

  Е, то и аз тръгнах все едно за някаква научна достоверност претендира блогът ти, пък то си е блог просто, извинявай ;р

 6. Hjfldl;ld каза:

  Уважаеми господине, единственото оправдание, че децата си лягат късно, е безотговорността и изключителния егоизъм на българските родители. Никъде в цивилизования свят децата /особено малките/ не си лягат късно. Това го има само в България, защото така е по-лесно на родителите им. Защото детето като се събуди сутрин рано, трябва и майка му да е стане. А майка му, един господ я знае кога си е легнала предишната вечер. Статии от този род са пригодени единствено за успокоение на свръхактивните родители, които нямат време и не желаят да си възпитават децата в правилен режим. Защото ги мързи, и то много. Защото не им се разправя. Защото дават и позволяват всичко на децата си, угаждат им на всеки каприз – „Дай му, за да млъкне…“ и т.н.

  • justjulia каза:

   Като родител на пубертет съм категорично несъгласна с подобни генерални обобщения. Интересно ми е коментиращият колко точно деца е отгледал, в кой пространствено-времеви отрязък на нашето битие и кога са си лягали тези деца!

   Защото и аз заспимах късно, независимо от ранното лягане – биология, започнах да заспивам бързо в 11. клас. И сега трудно заспивам, чета по цели нощи

   • justjulia каза:

    публикувах се без да искам
    Та, чета по цели и нощи и уви ставам рано… пераментно недоспиване 🙂

    Нощни или дневни птици – без значение е за интелигентността, но поздравления за намерения аргумент да играеш Диабло 3 до късно 😉

 7. Salix caprea каза:

  Интересен пост.
  Но мисля, че изпускаш един довод в полза на циркадния ритъм: ползата от дневната и в частност слънчевата светлина. Слънчевата светлина помага за набавянето на витамин Д и при депресия. Всички сме чували статистиките за самоубийствата в северните страни… Освен това е най-щадяща очите. И на принципа на Мечо Пух: колкото по-рано ставаме, толкова повече слънчева светлина си набавяме 🙂

 8. iluvatar каза:

  хората, които те четат, могат да забележат и нещо друго – че твърде лесно се отмяташ от нещата, които си написал, но не са се харесали

  или че използваш оправдания за „сериозността“, с която се взимаш
  начинът ти на писане е далеч от остроумната ирония, за да може човек да различи кога си сериозен и кога не

  съветче – не пълни блога си с кретенски статиики за „интересни“ научни „изследвания“
  и без това интернет има лоша репутация заради такива поръчкови „публикации“, които се ползват предимно от жълтите сайтове, не е нужно да добавяш и своя принос

 9. Dante каза:

  Благодаря за съвета. Не задължавам никого да чете блога ми. : )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s