Последният изпит на човечествето

Преди време си обещах, че няма да смесвам работата си в блога, с тази по другите проекти с които се занимавам. Много често работата ми значително се различава от това, което правя тук. Сега, обаче, ще направя едно изключение от правилото и ще споделя с вас една статия, която  ми направи голямо впечатление. Тя е авторска само до степен да прочета няколко статии по темата в интернет, да селектирам най-интересното и да го разкажа със свои думи.  Почти нищо в тази статия не съм си го измислял аз. Правили са го доста по-умни хора. Но това е един материал, който ме накара да се замисля. Сигурен съм, че ще ви бъде интересен.

digital-universe-19

По последни проучвания за нашата галактика, се разбра един факт, който е доста любопитен и същевременно също толкова обезпокоителен. Оказа се , че в почти всяка Слънчева система в Млечния път (а те са безброй много) има планети тип „Земя“. Тоест – планети с такива атмосферни условия и химически свойства, че има огромна вероятност на тях да се е зародил живот. Почти нулев е шансът реално, някъде там, съвсем близко по космически разстояния, да няма извънземен  живот.

Това неизбежно води до въпроса – защо все още не сме установили контакт с извънземни? И не, не става въпрос за рептилската цивилизация, която дърпа конците на човечеството, а за истински,реални взаимоотношения с чужд разум. Учените имат отговор на този въпрос и той е зловещ. Причината се крие, че дори някъде да са се зародили цивилизации, подобни на нашата, те са били унищожени или са се самоунищожили преди да успеят да напуснат „люлката“ си. Нещо, което е много вероятно да се случи със самите нас.

Парадокс на Ферми

Хората, които се интересуват от астрономия сигурно са запознати с така наречения парадокс на Ферми. Така е наречено противоречието между огромната възможност наблизо до нас да съществуват извънземни цивилизации и липсата на истински доказателства за контакт с извънземни. Почти неизбежно е като се има предвид възрастта на Вселената и нейната големина, такъв живот да няма. Именно това кара учения Енрико Ферми да си зададе въпросът – защо?


Много хора са се опитвали да отговорят на този въпрос – някои твърдят, че може би някъде наистина съществува разумна цивилизация,  без знание на човечеството, но със знание на самите извънземни. Друга и най-реална теория беше, че планетите тип „Земя“ се случват толкова рядко във Вселената, че шансът някъде до нас да има чужд разумен живот е минимален. Все пак не бива да забравяме, че ние разполагаме с огромен късмет, случващ се веднъж на милиард (образно казано, повече е) да живеем в такива условия, нужни за развитие на разумен живот. Предполага се, че на много места има извънземни същества, но шансът те да могат да разсъждават е минимален.

Но наскоро, с научаването, че има много планети като нашата, тези теории бяха до голяма степен опровергани. Според учените фактът, че все още не сме установили контакт с чужда цивилизация се дължи на негостоприемната Вселена. Дори някъде да се е зародил чужд разум, има огромна вероятност той да е бил заличен от катаклизъм. Ледников период, сблъсъци с чужди тела, глобални катастрофи, слънчеви изригвания, проблясъци от гама лъчи и ред други неща са способни да унищожат интелигентния живот, образувал се с милиони години, за секунди.


А според теоретиците, ако самата Вселена не унищожи този живот, то той самият ще се доведе до своя край. Ядрени войни, масови кланета, изчерпване на ресурсите, изкуствени биологически зарази и демографски катастрофи са само мъничка част от нещата, чрез които една цивилизация сама може да предизвика своя край. Само мъничка част от нещата, чрез които самите ние можем да предизвикаме унищожението на цивилизацията си.

Голяма тишина

Разбира се, има и още десетки научни теории за така наречената Голяма тишина. Някои вярват, че на развитите цивилизации просто не им се занимава с нас, други, че огромните разстояния не позволяват  комуникацията, трети, че вече има опити за комуникация с нас, които ние не сме разбрали, четвърти, че все още не сме търсили достатъчно дълго и нямаме нужните ресурси и технологии за осъществяването на подобен контакт. Но най-интересна е теорията, че Земята еумишлено изолирана от големите, развити цивилизации, точно като зоопарк.

Великият филтър

Последната теория по парадокса на Ферми, обаче е по-любопитна от всичко друго. Тя е измислена от Робин Хенсън и е наречена Великият филтър. Според нея в един определен момент всяка разумна цивилизация е изправена пред някакво препятствие , след което или ще изчезне за винаги, или ще продължи своето съществуване, колонизирайки стотици планети. Според Хенсън човечеството тепърва трябва да мине през Великият филтър. И именно от това зависи оцеляването му и дали ще продължи развитието си напред в бъдещото или ще последва съдбата на неизброими други цивилизации – ще бъде унищожено. Препятствията  ,през които би могло да ни се наложи да минем са невероятно много, но най-голямата пречка за нататъшното ни развитие може да се окажем самите ние.

Ако тази теория се окаже вярна (а тя звучи доста правдоподобна) откритието, че има много планети като Земята и нашите условия съвсем не са толкова уникални, колкото си мислехме, въобще не е добра новина. Защото това означава, че шансът да са се появили разумни цивилизации нараства със стотици проценти. А фактът, че няма и следа от тези цивилизации може да означава едно – те не са могли да преминат през Великият филтър и са предизвикали своето унищожение. Това пък автоматично води до заключението, че нашите шансове също не са особено по-големи. 

Прогнози за бъдещето?

Или накратко казано изследователите и теоретиците все повече се убеждават в това, че е почти Вселенски закон напредналите цивилизации да спрат съществуването си в един период от време. Защото помислете си какво би станало, ако след милион години нашите предци започнат да колонизират космоса успешно. Това означава, че ще променим изцяло Галактиката, а и дори Вселената. Човечеството ще бъде стотици милиарди, дори трилиони, ще населяваме хиляди планети, ще променяме, избиваме, нагласяме всичко както си искаме. Ще бъдем като паразити и ще се чувстваме сякаш сме богове.

А какво би станало с другите цивилизации, чиито планети ние самите ще посещаваме и използваме? Какво би станало ако и други разумни извънземни са достигнали това ниво и започне галактически сблъсък между стотици хипер развити раси? И дали Вселената би позволила това? Не е ли наистина логична теорията за Великият филтър, че в един момент всяка цивилизация трябва да мине през огромно препятствие, от което да се реши съдбата й. Изпит на Вселената, който е почти невъзможно да бъде издържан с оценка по различна от „тотално унищожаване”.

п.п
Статията можете да намерите и Тук

Advertisements
Публикувано на Любопитно. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Последният изпит на човечествето

 1. Това наистина звучи интересно. Пък и ще е страхотен аргумент в бъдещите ни разгорещени спорове. :Д

 2. Kala Reality каза:

  „Или накратко казано изследователите и теоретиците все повече се убеждават в това, че е почти Вселенски закон напредналите цивилизации да спрат съществуването си в един период от време. Защото помислете си какво би станало, ако след милион години нашите предци започнат да колонизират космоса успешно. Това означава, че ще променим изцяло Галактиката, а и дори Вселената. Човечеството ще бъде стотици милиарди, дори трилиони, ще населяваме хиляди планети, ще променяме, избиваме, нагласяме всичко както си искаме. Ще бъдем като паразити и ще се чувстваме сякаш сме богове.“

  Това заключение е неправилно и показва, че този който го е заключил не разбира нещата. Защото дали ще се бием на земята или между планетите е едно и също различна е само формата и видът им, но процеса същият.

  „…помислете си какво би станало, ако след милион години нашите предци започнат да колонизират космоса успешно. Това означава, че ще променим изцяло Галактиката, а и дори Вселената.“
  Защо това да е лошо? Ами не е, но хората не обичат промените.

  „Това означава, че ще променим изцяло Галактиката, а и дори Вселената.“
  Ако променим вселената и галактиката няма ли да е невероятен напредък ?

  „Човечеството ще бъде стотици милиарди, дори трилиони, ще населяваме хиляди планети, ще променяме, избиваме, нагласяме всичко както си искаме“
  Това, че сме повече защо да е лошо? Това е по-добре, но не ми се обяснява сега защо е така.

  „…ще променяме, избиваме, нагласяме всичко както си искаме“
  Сега не го ли правим ? Да не би в момента да не се водят войни? Колко животни убихте докато се прибирахте от работа? Да не би да не нагласяме, което можем както си искаме, нали това е целта? Да имаме избор, да контролираме, да сме свободни.

  „Ще бъдем като паразити и ще се чувстваме сякаш сме богове.“
  Сега не паразитираме ли, сега не се ли чувстваме като богове?

  И надявам се разбирате какво Ви казвам. Че това ще е същото нещо, като старите неща с които си имаме работа, но ще е под друга форма и вид. Тоест проблемите които не сме разрешили до момента ще се прехвърлят на новото откритие и Вие, и аз преди, се страхуваме именно от тях.
  Имаме още много да учим. Но това не е лошо, защото такова нещо като лошо и добро няма, както няма истина и лъжа.

  Помислете над този проблем: Всички ни учат, че трябва да се издигаме в социалната стълбичка и че да чистиш тоалетни е лоша работа и унизителна, и всички трябва да са бизнесмени и президенти, но замислете се, ако всички сме президенти кой ще чисти след нас? Тоест да си чистач не е срамно, защото все някой трябва да го върши. И когато се разберат тези и други неща ще може да правим велики неща, дотогава… ще чакаме. Какво ще чакаме? Да се промени. Кой ? Аз! (тоест Ти читателю)

  С уважение: Кала

 3. Kala Reality каза:

  “Или накратко казано изследователите и теоретиците все повече се убеждават в това, че е почти Вселенски закон напредналите цивилизации да спрат съществуването си в един период от време. “
  „…напредналите цивилизации да спрат съществуването си в един период от време.“
  Това е същият процес като смъртта на човек. То е същото като края на даден процес. Същото е като смяната между две различни неща. Всеки човек все някога умира.Всеки процес свършва. Това хубаво или лошо е? Никой не знае. Защо(?), защото човек не знае нищо. Защо ? Защото нещата са далеч по сложни от нещата, които си мислим, че знаем. Тогава какво знаем? Нищо, преоблечено в нещо, и се оказва, че и лъжата и неистината могат да са основа за истински и истинни знания. Тоест може да вярвате в лъжа и тази лъжа да предизвика и създаде истина. Хм…. Съмнявате се ? 🙂 Навсякъде около Вас хората вярват на лъжи и тези лъжи предизвикват истински промени в самият човек. Питата как човек ще вярва на лъжи? Ами как да разбере, че не са? 🙂 Мисията невъзможна. И разбирате, че няма истина и лъжа, защото няма как да проверите дали нещо е истина или лъжа.

  Оказва се, че ни мъчат едни и същи проблеми, но под други форми. И сякаш се различават, но са еднакви.

  Вие: Значи ти разбираш нещата ли?
  Аз: Не
  Вие: Еми тогава защо написа това ?
  Аз: Ами, защото въпреки, че разбирам някои неща аз съм затворен и реагирам по познатия на човек начин, който се опитва да накара другия да се научи. Извършвам същият процес като двама човека, които казват: Вярно е! Не е! Вярно е! Не е! Вярно е ! Не е! Вярно е! Не е! Вярно е! Не е! Вярно е ! Не е! Вярно е! Не е! Вярно е! Не е! Вярно е ! Не е! Вярно е! Не е! Вярно е! Не е! Вярно е ! Не е!
  И сякаш това е безсмислено повтаряне на едно и също, но се оказва, че и ние с Вас читателю правим същото, ако вземем да спорим. Ще изглежда, че използваме различни неща(доводи, доказателства, факти и т.н.), но ще грешим, защото все някога те ще свършат. И ще се завъртим в един кръг, който ще е прекалено голям за да го видим, точно като хората повтарят едно и също, но не го разбират. И може да кажете, че това е безсмислено. Но читателю не разбрахте ли, че нищо не е както изглежда.
  Това е гениален процес. Може да изглежда парадоксален, но е доста подреден. Идеята му е да се промени другия. Тоест всеки използва и се опитва да накара другия да разбере, да се осъзнае. Тоест нашите думи са константа, не се променят, каквото и да каже ще е без значение, важното е промените които се случват във Вас. Но гениалното е, че думите се възприемат като нещо, като нещо важно (въпреки, че не значат нищо) и това кара човека да се промени.
  И мога да ви обясня по разбираемо този процес, но е много дълго и само, ако имате желание за това.
  Извода от този процес е променете себе си, променете света.

  С уважение: Кала

  • Dante каза:

   Благодаря за изчерпателния и добър коментар, но мисля, че гледате на нещата твърде философски, а статията е по-скоро за научни теории. Не, че в един момент двете не се преплитат де, но това по-горе е Вашата гледна точка на нещата и Вашето мнение. И казано честно в момента и моите приказки, и Вашите са просто теории и гледни точки, нито аз, нито Ти, коментаторе, знаем как седят реално нещата във Вселената. Можем просто да предполагаме и да си говорим сладко-сладко ; )

   • Kala каза:

    Няма защо и аз благодаря.

    „…но мисля, че гледате на нещата твърде философски, а статията е по-скоро за научни теории.“
    Каква е разликата между научна теория и философска теория? Защото не съм известен учен ли? 🙂 Нали разбирате, че целта и на двете е една и съща. А философията предхожда научното. Това, което наричате научно е чисто философстване, но преоблечено. Хората обичат да дават нови думи за едни и същи неща, защото в тях се натрупва някакво негативно чувство. Точно както Вие ми казахте, че аз повече философствам, но какво от това, ако обяснявам нещата. Нали целта е да се обяснят, има ли значение как ще стане? 🙂
    Изглежда, че философствам, защото се опитвам да Ви покажа основа на нещата и по-точно да Ви покажа логическите Ви заблуди и грешки. Защото, ако не разберете тях няма как да Ви обясня грешката Ви, защото тя е поради грешните Ви предположения, знания и вярвания. Сега съм навлязъл в основата, на която се крепят нашите знания, защото без нея не може да продължим да разсъждаваме и да градим теории.

    „Не, че в един момент двете не се преплитат де…“ Едното предхожда другото и е основа за него, тоест философията е преди научното и това, което наричате научно в основата му е философията и нейните закони и заключения и ако не са Ви ясни трудно ще може да разберете дали дадена научна теория е вярна.
    „…това по-горе е Вашата гледна точка на нещата и Вашето мнение. “ 😀
    А научните теории какво са ? А това, което Вие сте написали какво е ? Всичко е нечия гледна точка 😀

    „И казано честно в момента и моите приказки, и Вашите са просто теории и гледни точки, нито аз, нито Ти, коментаторе, знаем как седят реално нещата във Вселената.“
    Така е, но има едно голяма НО. Защото фактически на кой трябва да оставим тази работа ? 😀 И поради тази логика напредъкът ни не се извършва ефективно. И кой според Вас трябва да извършва това? Някой с повече знания от нас ? 😀 Всички хора се раждат с еднакви знания и всеки може да постигне каквото е постигнал и другия, но малките разлики между нас създават големи различния, но ние сме еднакви. И само това, че мислите, че не можете да го направите ще Ви спре да намерите отговора и теорията, която търсите.
    „…нито аз, нито Ти, коментаторе, знаем как седят реално нещата във Вселената.“
    o0o0o0o значи мислите, че някой знае как реално стоят нещата? Интересно вярване, но е погрешно, защо е погрешно(?) помислете как разбираме кое е реално и кое не и ще видите че никой не вижда реалността, виждаме само собствената си реалност.

    „Можем просто да предполагаме и да си говорим сладко-сладко ; )“
    Това правим всички.

    Аз може би бях най-невярващият човек, но се оказа, че имам много добре качество – уча се и се променям съзнателно. Качество, което малцина го притежават. То ми позволи да анализирам много от днешните знания и да разбера, че много от тях са погрешни. Искате да е научно, аз също искам и не вярвам на празни приказки, за това пиша и пояснявам толкова много. Това е научно. Такова нещо като доказателство няма.
    Но нека спра до тук.

    Поздрави: Кала

 4. Kala каза:

  Така е, прав сте и се извинявам. След 2-години, но поне осъзнах, че егото ми си мисли, че е знаело всичко.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s