За „Здрасти отново“, електронните четци и още нещо

По принцип не харесвам блогъри и журналисти, които говорят в статиите си от първо лице. Но след като не съм писал тук от, да видим… три месеца, реших, че е редно да  напиша няколко изречения на читателите за „Добре дошли отново”.  А и хайде, нали си е моят блог, мога да си го позволя по изключение. На всичкото отгоре най-вече аз самият имам нужда да си дам нов старт с един такъв празнословен пост.

Малко оправдания

След  десетки въпроси „Аре бе, Мите, какво стана с блога?” реших да преодолея непоносимия мързел и  отново да започна да пиша тук. Хората, които ме познават знаят, че съм на вълни и е много трудно да очакваш от мен да се занимавам с едно нещо без прекъсване. В тези периоди , неща от типа да циклиш Diablo3, да спиш по цял ден, да прекарваш времето с бармнаката в ретро клуба под вас или просто да си бъркаш в носа и да гледаш чайките през прозореца ти се струват много по-добри алтернативи от това да пишеш в блога си, да ходиш на фитнес или да се занимаваш с каквато и да е било полезна дейност. Но мисля, че е време да се събудя от летаргията и отново да ви занимавам с каквито глупости ми дойдат на главата.

Силно се надявам хората, които са ме чели до сега, да ме четат отново. А ако не – то сам съм си виновен, че зарязах това местенце точно когато се насъбраха няколко десетки души, които влизат редовно. При това без предупреждение, че и на всичкото отгоре с един доста безсмислен материал (и все пак вземето го прочетете, щото 21 декември е близо). То като се замисля напоследък все такива пусках, което беше и една от причините да си взема „почивка”. Но да ви успокоя, периодът в който работата ми беше да пиша за пари преводни и/или напълно безпредметни материали, които водиха да по-голямо от нужното количество затъпяване, отдавна мина. И силно се надявам повече да не се връща.

С крак в модата – притежател на електронен четец

Ще използвам и момента да ви се изфукам – вече съм горд притежател на най-новия Kindle 4, донесен ми директно от Америка на пикантната цена от 110 лева. И няма какво да се лъжем –  преди  година-две бях голям скептик относно този вид четене. Нееднократно съм споменавал, че съм старомоден и сантиментален читател. И това не се е променило. Този факт обаче не ми пречи да оценявам неоспоримите достойнства на съвременните технологии. Знам, че все още има много хора, които мислеха като мен преди и са настроени негативно към електронните четци. За вас ще кажа едно – това, че имате електронна книга въобще не означава край на четенето на книжен формат. Вие пак можете да продължавате да си четете основно добрите, стари книжки, но, повярвайте, Kindle-а (не е задължително да е Kindle, но ми свършиха синонимите) значително улеснява живота на всяка активно четяща личност. True Story ви казвам.

Замислете се колко по-комфортно е да носите един Kindle докато сте на почивка, пътувате с градския транспорт или убивате скуката по време на работа/училище/лекции, вместо да мъкнете поредната книжна тухла, която може да си ви очаква на леглото вкъщи. А безспорно най-голямото предимство – защо, по дяволите, да даваме десетки левове на кожодерите от Славейков за стари, трудно намиращи се книги и класики с отдавна изтекли авторски права и да ги четем в гаден, опърпан вид? Като вместо това можем да си ги изтеглим безплатно от Читанка без угризения на съвестта, при това в един много по-прегледен вид. В днешно време електонния четец е задължително спомагателно устройство за всеки читател. А сега, когато четците са толкова лесно достъпни и смешно евтини (под 200 лева ако си го поръчате директно от Amazon) нямате никакво оправдание.   Както се казва – ЗА БОГА БРАТЯ, КУПУВАЙТЕ!

Силата на понятията

Наскоро чух един човек, чиято мъдрост попринцип мога да поставя под съмнение, да казва нещо много правилно. „Навремето преди да започнем философски спор с приятели задължително уточнявахме понятията,за които ще говорим. Направихме ли го вече нямаше смисъл да спорим.”. Всеки, който е стигнал до тук знае за какво предимно пиша в блога – „ревюта” на книги. Аз лично предпочитам  думите „преглед” или „рецензия”.  Не знам какво разбирате вие под тези понятия, но напоследък се нагледах на псевдо-интелектуални „ревюта” на книги, филми и какво ли още не от хората, които се възприемат толкова насериозно, че ми иде да си блъскам главата в клавиатурата, докато не изпопадат всички умрели хлебарки изпод нея. Затова реших предварително да ви споделя, че не претендирам да съм какъвто и да е бил авторитет и гений на книжната мисъл, макар понякога, признавам, да се взимам на по-сериозно, от колкото е необходимо. Не съм завършил филология или културология, нито пък съм професионален критик, още по-малко съм чел достатъчно книги през живота си, за да съм такъв. Нека се разберем от сега – тук ще си говорим (аз в текстовете си – вие в коментарите) аргументирано, колкото можем смислено и задължително с мнение, но не и като крайпътни камъни на българската книжна критика. Твърде много такива се навъдиха напоследък в интернет пространството.

И така, драги ми смехурко, това е от мен и  добре дошъл официално в сезон две на “Dante’s Last Argument.

И поздрав.

Advertisements
Публикувано на Коментар. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to За „Здрасти отново“, електронните четци и още нещо

  1. Чудесно, беше изчезнал за доста време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s