Геокешинг – една от най-страхотните идеи, които съм виждал в интернет

Наскоро ми показаха един сайт, който веднага привлече вниманието ми. Става дума за изключително популярния в цял свят сайт – http://www.geocaching.com   Понеже много се изкефих на идеята, а и искам да разнообразим малко, че пиша само ревюта за книги напоследък,  ще използвам блога си, за да може още някой и друг да научи за най-мащабната игра на „скрит предмет” в историята на човечеството.

За какво става въпрос?

Геокешинг е сайт създаден от инженерът Дейвид Улмър през далечната 2000-на година. Идеята е проста, но гениална. В целия свят, като започнем от Америка, минем през Африка и стигнем до Северния полюс, са скрити от различни хора, десетки, дори стотици хиляди „кешове”. Това ще рече някаква кутийка (не е задължително да е  точно кутийка, но трябва да е непромокаема), която е скрита на специално място и в която има някакво символично подаръче и списък, където всеки, намерил този кеш, записва името си. Предметът може да е всякакъв, но не трябва да е нещо органично или пари. Ако искаш да го отнесеш със себе си (предметът, не кутийката!), задължително трябва да оставиш нещо друго на негово място. Както споменах, кутийките са скрити по цялото Земно кълбо на най-различни места – предимно в градове и паркове, но най-интересни са тези, заровени в земята, нависоко в планината, в гори, на непристъпни скали и къде ли още не.

Всеки, който скрие някой Кеш, слага и отбелязва къде точно е неговото „съкровище” на картата на Geocashing.com. От там потребители или благодарение на GPS устройства, или чрез отпечатване на картата, започват да търсят, като много трябва да внимават никой страничен наблюдател да не разбере какво правят и „съкровището” да остане непокътнато. Това е едно от най-важните правила, защото всички незапознати с играта се наричат „мъгали” (от Хари Потър), защото са непосветени в идеята. Което, от където и да го погледнеш, е върха на дебилността, но да не издребняваме. Като намерят кутийката, написват името си и се връщат в сайта, където има отделна „тема” за всяка една кутийка, и където споделят, че са го намерили и при желание качват снимки или напътствия.

Въобще, това е един много мащабен, добре организиран и интерес начин да си  починете и да се отделите от ежедневието. Геокешингът ви предлага страшно много алтернативи – решаване на загадки, търсене на „съкровища”, бягство от ежедневието или просто още една причина да излезете навън и да се разходите на въздух. Това е наистина най-успешният  проект, който съчетава интернет с реалния живот. Защото самото предварително проучване, четене на коментари за всяка кутийка и използване на GPS-устройство, са не по-малко важна част.

Съществуват  много видове кешове като някои елементарни, които могат да бъдат открити и на разходка в парка. Но има и много други, за които трябва сериозно да се потрудиш. Има кутийки, които са скрити по много хитроумен начин и за да намериш координатите им първо трябва да решиш някоя загадка или игра. Друг вид са „мулти кешовете”, тоест скрити „съкровища”, които се състоят от няколко етапа на откривана – едната кутийка води до другата и така до същинската част. Много от кутийките са тематично свързани с местата, където са скрити. Това са само малка част от примерите, но най-голямо предизвикателство определено са кешовете, скрити на места на Еверест (да, и там има), Антарктика и пустините в Африка.

У нас играта навлиза през 2006 г. и за моя най-голяма изненада е изключително непопулярна, извън рамките на няколко стотин „специално подбрани” немъгали. В това, всъщност има логика, защото много българи биха нарекли геокешинга „игра за хора без работа” и което, в интерес на истината, си е абсолютната истината. И въпреки всичко в последните години у нас „търсенето на съкровища” все повече се популяризира и за момента в цяла България има почти 400 различни кеша. Разбира се, най-много в София.

Впечатляващо е какви са мащабите на Геокешингът. Сами можете да се уверите за какво става въпрос тук – http://www.geocaching.com/map/  – само зуумнето до толкова, че да ви показва различните кешове и се разходете из планетата. Ще бъдате впечатлени, обещавам. А още по-учудени  ще бъдете и ако разгледате снимките във Фейсбук страницата на Геокешингът – ентусиасти, които си правят пътувания из целия свят, за да търсят кутийки, организирани  екскурзии, събития със стотици хора за търсене, ивенти, специални маршрути и какво ли не, просто отворете Тук! 

Препоръчвам да видите някои страхотни кеша в София, като например този на Сердика:
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC3W56C
Или този, който ще отведе до много от Чешмите на София:
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC3RMP4
Или въобще всички Кешове на софиянеца javor76, който е скрил над 70 кутийки из целия град на страхотни места и е сложил интересни, и точно описания на български. Всички неговите кутийки можете да видите Тук!

Кешове, специално направени по страхотен маршрут с някои от най-големите забележителности и архитектурни особености на София. Най-вече тези на гореспоменатия потребител са прекрасна възможност да опознаете града по наистина атрактивен и интересен начин. Подобни има из цяла България. Просто отворете картата и започвайте да разглеждате. Ако информацията от мен не ви стига , се поразровете в официалния сайт.

Общо-взето идеята наистина е страхотна, а това, което ви разказах в няколко изречения е само част от нея. Факт е, че е наистина доста безделническа игра, но в същото време е една не лоша идея, ако ви е скучно, прави ви се нещо навън и детското у вас не е съвсем умряло все още.

Advertisements
Публикувано на Любопитно. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Геокешинг – една от най-страхотните идеи, които съм виждал в интернет

    • Dante каза:

      Mmm, доста яко, но не съм сигурен дали ще се получи ДеФакто, да видим. Не знаех за този проект.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s